top of page

Cv en/of motivatiebrief abacadabra? Marieke To the rescue

Updated: Sep 13, 2022


Marieke Soutendijk biedt hulp bij solliciteren
Marieke Soutendijk van Alakiek. Foto: Marieke Soutendijk

Als je jezelf moet 'verkopen' aan werkgevers waarbij je graag zou willen werken, en je hebt er geen kaas van gegeten... kan dat knap lastig zijn. Solliciteren is eigenlijk een vak apart. Niet voor niks zijn er allerlei professionals die er hun werk van maakten om anderen ermee te helpen. Wij willen al deze sollicitatiehulp-professionals spreken. Om te kijken wat ze voor jou kunnen betekenen en natuurlijk om naar hun beste sollicitatietips te vragen.


Vandaag spraken we Marieke Soutendijk van Alakiek, zij helpt met cv's, sollicitatiebrieven en de voorbereiding op een sollicitatiegesprek.Waarmee help jij mensen om succesvoller te worden in solliciteren?


Ik help mensen om zichzelf goed te verkopen. Ik help je met je schriftelijke motivatie, een cv op te stellen dat bij je past, met de teksten op je LinkedInprofiel en als je dat wilt, oefenen we het sollicitatiegesprek alvast.


Veel sollicitanten vinden het lastig om hun sterke kanten goed onder woorden te brengen. Herken je dat van toen je zelf solliciteerde? Je wilt heel graag overbrengen wat je allemaal kunt en geen kansen laten liggen. Tegelijkertijd wil je niet arrogant of opschepperig overkomen.


Als je weet hoe je jouw kwaliteiten onder woorden kunt en wil brengen, geeft dat je meer zekerheid bij het solliciteren. Samen met jou kijk ik welke van jouw kwaliteiten voor de baan en de organisatie waar je solliciteert relevant zijn. Vervolgens verwoord ik die kwaliteiten op een manier die bij jou past, want het is belangrijk dat deze woorden ook natuurlijk je mond uitkomen tijdens een gesprek.


Mijn hulp scheelt tijd en frustratie. Als mijn fiets een lekke band heeft, breng ik die ook liever naar een fietsenmaker dan dat ik zelf ga lopen klooien.


Vertel er eens wat meer over, waarom en hoe begon het?


Ik heb 9 jaar bij een uitzendbureau gewerkt en daarna 3 jaar als HR-functionaris. Als je zo’n beroep kiest ben je voor je omgeving direct ‘de expert’ op sollicitatiegebied en dus vroegen familieleden en vrienden mij steeds vaker om advies.

"Wil je even naar mijn cv kijken?"

"Wil je me even helpen met mijn sollicitatiebrief?"

"Help ik heb morgen een sollicitatiegesprek!"


Dat soort dingen. Dus ik heb eigenlijk heel lang kunnen oefenen voordat ik als zelfstandige aan de slag ging en wist dat ik het erg leuk vond om mensen bij het solliciteren te helpen.


Het begin van mijn eigen onderneming had een andere aanleiding. Het opleidingsinstituut waar ik als HR-functionaris werkte was flink aan het groeien en omdat ik degene was die over recruitment ging schreef ik de teksten voor alle vacatures. Daar kreeg ik steeds meer plezier in en gelukkig ook positieve reacties op. Toen ik op een dag vacatures online aan het zoeken was voor iemand anders, stuitte ik bij toeval op een vacature voor een vacaturetekstschrijver. Toen viel pas het kwartje; is dat een beroep?!?cv-sjablonen online bestellen
Cv-sjabloon nodig? Kijk dan op Mariekes website.

Omdat het me ontzettend fijn leek om mijn eigen werktijd te bepalen en alleen maar aan opdrachten te werken die ik leuk vind, heb ik toen mijn vaste baan opgezegd en ben ik zzp-er geworden. Om mijn succeskansen te spreiden heb ik me gericht op zowel het helpen van organisaties om de juiste sollicitanten aan te trekken als op het helpen van die sollicitanten.

Eigenlijk is het schrijven van vacatureteksten en teksten voor werken-bij websites hetzelfde werk als mensen helpen bij sollicitaties, alleen dan andersom. De combinatie van de twee kanten van solliciteren vind ik erg leuk en zo houd ik het werk voor mezelf lekker afwisselend.


Waarom is Professionele hulp bij het opstellen van een brief en cv volgens jou een goed idee?


Mijn hulp kan een groot deel van je onzekerheden ten opzichte van solliciteren wegnemen. Met een cv waar je volledig achter staat en een verhaal paraat waarmee je je goede kanten kunt belichten op een manier die bij jou past, ga jij dat sollicitatiegesprek veel lekkerder tegemoet. Als je minder spanning ervaart durf je meer jezelf te zijn en is de kans groter dat je een baan vindt die bij je past.


Wat ik doe kun je wellicht ook zelf maar je kunt er ook volledig in vastlopen. Krachtig samenvatten wat jij kunt en wat jij zoekt, dat is voor een buitenstaander veel makkelijker. Bovendien is het minder ‘akward‘ om je twijfels met mij te bespreken dan met iemand die je goed kent.


Wat gaat er mis bij degenen die jij helpt?


Helemaal niets. Het zijn allemaal mensen die de stap durven nemen om op zoek te gaan naar een leukere of betere baan en daar serieus hun best op willen doen. Dat ze hulp bij mij zoeken voorkomt dat ze te veel tijd en energie verliezen bij het proces dat zij zelf al opgestart zijn. Bij degenen die mij benaderen voor hulp gaat dus iets heel erg goed!


Als mijn fiets een lekke band heeft breng ik die ook liever naar een fietsenmaker dan dat ik zelf ga lopen klooien. Ik ben namelijk niet zo goed in banden plakken en ik krijg het wel voor elkaar maar het kost me veel tijd en frustratie. Solliciteren móet je zelf doen maar om vaart in de voorbereiding te houden en er zeker van te zijn dat je goed voorbereid bent, kun je bij mij aankloppen. Dat scheelt je tijd, frustratie en het helpt je bij je onzekerheden t.o.v. solliciteren.


Do something great neon sign. Op zoek naar leuker werk, dat doe je goed!
"Mijn klanten gaan op zoek naar leuker of beter. Dat doen ze goed!" Foto: Unsplash

Wat krijgen je klanten concreet van jou?


Net wat ze nodig hebben in hun proces van solliciteren. Dat kan een cv zijn of alleen een cv sjabloon, een review op- of een volledige motivatietekst om op een vacature te kunnen reageren, handvatten voor het sollicitatiegesprek of een oefengesprek.


Wat levert het ze op?


De stress rondom het solliciteren vermindert. Je kunt jezelf vol zelfvertrouwen presenteren aan potentiële nieuwe werkgevers. (Dat is wat ik bedoel met jezelf goed verkopen!) Je voelt je meer een gelijkwaardige gesprekspartner tijdens het sollicitatiegesprek. En dat voorkomt een eenzijdig vragenvuur-gesprek.


Je benut het sollicitatiegesprek nu om erachter te komen of je een klik ervaart met de personen en om je een voorstelling te maken van hoe het kan zijn om er te werken. Ik heb het solliciteren natuurlijk ook vaak van de andere kant meegemaakt en het helpt veel van mijn klanten ook om te horen wat de andere partij van het gesprek verwacht.


Heb jij een top3 tips over solliciteren voor onze lezers?


  1. Solliciteren is niet zo moeilijk als het lijkt. Je kunt je er goed op voorbereiden. Maak jezelf niet gek.

  2. Zoek iemand die je bij je voorbereiding kan helpen en die er samen met jou voor zorgt dat je er helemaal klaar voor bent als je op gesprek gaat.

  3. Neem geen teksten van anderen over omdat ze goed klinken. Het is belangrijk dat je cv en motivatie overeenkomen met wie jij bent en in je eigen woorden geschreven zijn. Als je jezelf anders voordoet dan je bent loop je daar later zelf tegenaan tijdens het werk of al tijdens het sollicitatiegesprek.


Wil jij Mariekes hulp bij de voorbereiding op jouw sollicitatie?


Voel je de klik met Marieke? En heb je een cv-sjabloon nodig, cv of sollicitatiebrief laten opstellen en/of oefengesprek nodig? Je vindt Marieke via www.alakiek.nl en mailt haar via info@alakiek.nl.


Ben Ook een sollicitatiehulp-professional, net als Marieke?


Dan komen wij graag met je in contact voor een interview als deze of een vermelding op dit platform, zodat we deze doelgroep samen kunnen empoweren. Neem hier contact op als je daar wat voor voelt. Tot snel?

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page