top of page

De eerste indruk

Updated: Sep 22, 2021


De eerste indruk

Solliciteren. Het draait allemaal om de eerste indruk. Binnen enkele seconden vinden 'ze' al wat van je. Als de eerste indruk bij een sollicitatie niet goed is, krijg je niet altijd de kans om het tegendeel te bewijzen. Tenzij het live is. Dan betekent het dat jij de rest van het gesprek hard moet werken om het tegendeel te bewijzen. Rode vlekken in de nek gegarandeerd.


In de meeste gevallen is de eerste indruk al ver voor de eerste kennismaking gemaakt en de mening al gevormd. Cv en brief in orde, maar krijg je toch nooit een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek? Het kan hier iets mee te maken hebben. Geen nood. Ik heb voor jou een drie-stappen-check samengesteld om jouw eerste indruk te fixen.


“Als eerste openen 'ze' het cv en de motivatiebrief. Verkeerde indruk? Klaar ben je. Geen telefoontje, geen gesprek, geen kennismaking, niks.”

Stap 1: de eerste indruk via het cv en de sollicitatiebrief


Het begint dus bij die oh, zo belangrijke sollicitatiedocumenten. Heeft het cv een onderscheidende uitstraling? Alles netjes en foutloos? Vormen de sollicitatiebrief en het cv samen een geheel? Mooi. De helft van je eerste indruk heb je gewonnen. Niet? Aan de slag. Je kunt ook hulp zoeken en jouw cv laten maken. Natuurlijk doet de inhoud en indeling van jouw cv er ook veel toe, maar daar gaan we in dit blog even niet op in.


Wat zien ze verder in die eerste seconden? Juist. Een profielfoto. Heb jij geen foto op jouw cv? Het is wel een aanrader. Tenminste, als het een goede foto is. Als je er serieus voor gaat, zorg je ook voor een serieuze profielfoto door een echte fotograaf. Of misschien ken je iemand in je omgeving die heel goed is in zijn/haar hobby fotografie. Weet je nog? Alles moet kloppen.


Als je bang bent om op je uiterlijk afgewezen te worden, kies dan voor een professioneel fotograaf. Want die kan écht zorgen dat je jezelf er goed vind uitzien.


Maak een spetterende eerste indruk met een professionele profielfoto en zorg voor:

- een rustige of witte achtergrond;

- een goede outfit: netjes maar blijf jezelf;

- een vriendelijk gezicht;

- persoonlijkheid.


Zwart/wit kan stijl toevoegen. Of pas de vormgeving van het cv aan op de kleuren van de kleding die je draagt. Het maakt of breekt jouw cv. Gebruik de foto als header. Of een staande foto in een zijbalk. Wees creatief en zorg ook hier dat je kansen pakt om jezelf te onderscheiden.


Stap 2: de tweede eerste indruk bij een sollicitatie is online


Als je de juiste eerste indruk maakt met jouw cv en sollicitatiebrief, zoeken ze je op. Heb jij jezelf de laatste tijd nog gegoogeld? Ook met afbeeldingen? Wat voor foto's zijn er te vinden? Loop er even doorheen. Probeer te voorkomen dat er ongepaste foto's op staan. Of het nu iets zegt over jouw professionele vaardigheden of niet, het kan een werkgever afschrikken.


Is het té erg wat je tegenkomt? Ga erachteraan. Je zal eerst moeten zorgen dat het van de site waar het in eerste instantie op geplaatst is wordt verwijderd. Benader die persoon hiervoor. Stap twee is ontgoogelen. Je moet hiervoor een verzoek invullen om het gedaan te krijgen. Dit is niet altijd makkelijk.


Daarom: voorkomen is beter dan genezen. Dit geldt vooral voor Facebook en Instagram. Denk ook even of je geen rare quotes via Twitter het wereldwijde web in hebt geslingerd. Verder: is je LinkedIn profiel compleet gevuld? Staat alles er op? Een goede en pakkende summary?


Bonus sollicitatietip: Denk hierbij ook aan vindbaarheid en vermeld de functies waarop je gevonden wilt worden! Skills? Aanbevelingen? Die laatste zijn makkelijk aangevraagd en is een belangrijke aanvulling. Gewoon doen! Ze zoeken je toch wel op, dus maak het de recruiter makkelijk en zet heel vriendelijk een linkje (eventueel onder een mooi icoontje) van jouw socials op je cv.


Stap 3: de eerste indruk bij het sollicitatiegesprek


Soms is het zo dat de eerste indruk live (persoonlijk of via een beeldscherm) is, zonder dat je gesprekspartner jouw cv of internet-footprint gezien heeft. Misschien is het een sollicitatie speeddate, een banenmarkt of carrièrebeurs.


Dan is het zaak dat je naast die goede outfit (lees dit blog voor tips van een stijlcoach), natuurlijk heel logisch, ook denkt aan persoonlijke verzorging en weet hoe je jezelf moet voorstellen. Recruiters knappen vaak al af na het geven van de hand. Daar mag het toch niet aan liggen? Oefen het gewoon even van te voren.


Verder is het belangrijk dat je zelfverzekerd overkomt. Maak oogcontact, zeg voor- en achternaam en herhaal de naam van die ander zodat je het onthoudt. En een absolute must: glimlachen! Jazeker, ook dat is onderzocht.


Het belangrijkste van alles: zorg dat je voorbereid bent. Je weet wie je spreekt en al van alles over het bedrijf. En je kunt meteen jouw show-stelende cv overhandigen. Dan is die tweede indruk ook meteen in de pocket.



Het geheime ingrediënt voor de beste eerste indruk

Een goede portie zelfvertrouwen, ik had het er hierboven al over. Niets is overtuigender dan dat. Maar hoe kom je eraan? Weten waar je mee bezig bent helpt enorm en bovenstaand kreeg je al 3 goede hulpmiddelen.


Zit jouw onzekerheid diepgeworteld? Wil je daar voor eens en voor altijd vanaf? Dan is onderstaande cursus iets voor jou. Klik op de knop om de cursus te bekijken.






52 views0 comments
bottom of page