top of page

Hoe je de concurrentie wegblaast met een videosollicitatie

Updated: Oct 4, 2023


Wil jij met jouw sollicitatie met kop en schouders boven de rest uitsteken? Een videosollicitatie is dé manier om op te vallen. Zeker als de rest 'gewoon' een cv en een sollicitatiebrief instuurt. Voor dit blog ging ik op onderzoek. Wat moet een videosollicitatie zijn? Wat heb je ervoor nodig en wat moet er straks allemaal in zitten? Lees verder als jij ook een videosollicitatie wil maken.


In dit artikel bespreken we de volgende onderdelen:




Waar voldoet een goede videosollicitatie aan?


Wat moet een goede videosollicitatie allemaal zijn? Na een uitgebreid google-onderzoek en het raadplegen van mijn gezond verstand zijn dit de eerste conclusies.


Een goede videosollicitatie:

- Pakt direct de aandacht

- Wordt niet saai, houdt de aandacht vast en is dus niet te lang.

- Laat zien wat je kunt: ervaring en opleiding.

- Laat zien wie je bent, ook op persoonlijk vlak.

- Ziet er professioneel uit.



SCRIPT maken voor een videosollicitatie


Wat de video waarin je jezelf presenteert aan je nieuwe werkgever voor jou moet zijn, is natuurlijk heel persoonlijk. Denk eens goed na over wat je wil vertellen. Wat is leuk om te vertellen over je achtergrond, wat is interessant om te weten over je werkervaring en wat zijn de vaardigheden die écht waarde toevoegen voor een organisatie?


Bedenk ook of je speciaal voor een bepaalde vacature een videosollicitatie wil opnemen, of dat je een wat algemenere voorstel-video maakt voor een functie of functie groep. In dat geval kan je de video naar meerdere bedrijven sturen en misschien wel viral gaan op social media.


Als je weet wat je wil opnemen voordat je daadwerkelijk gaat filmen heb je een leidraad om af te werken. Of, in videografentaal: een script. Kijk, ik klink al heel professioneel. Steven Spielberg zoek dekking.


Ik ga je op weg helpen met het script. Eerst dan even over tijd. Een videosollicitatie kan beter niet te lang duren. Gemiddeld is één tot anderhalve minuut is al voldoende. In die tijd kun je al een goede indruk geven van jezelf en je talenten. Je voorkomt je dat de selecteur zijn interesse verliest. Wees niet bang dat het te kort is, want als de kijkers dát gevoel hebben aan het einde, hebben ze ook geen goede reden om je uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek.


Het script voor je sollicitatievideo

Bepaalde zaken komen er voor iedereen in terug. Op basis hiervan maakte ik een basis-script. Dit zou een voorbeeld kunnen zijn voor het script van jouw videosollicitatie. Hier gooi jij natuurlijk jouw eigen persoonlijkheids-sausje nog overheen. Dat komt straks, bij de voorbeelden.


Basis script video: 1.30 minuten

- De insteek of het haakje: een stukje dat direct de aandacht pakt.

- Wie ben je: naam, leeftijd, woonplaats, persoonlijke situatie.

- Je passie. Als je hierover vertelt ga je stralen. Dat is altijd goed op video.

- Wat kan je: je vaardigheden en ervaring (misschien een overlap met je passie?)

- Waarom kan jij dat: opleidingen en cursussen.

- Je competenties: wat kom jij een nieuwe werkgever brengen.

- Wat zoek je voor nieuwe baan en/of werkgever?


Videosollicitatie tips
Gebruik een plek met goed licht en een leuke achtergrond voor je videosollicitatie

Een professionele videosollicitatie zelf maken


Je kunt, voor een videosollicitatie natuurlijk een professional inschakelen om je te helpen. Dan heb je beschikking over een studio, goed licht, goede apparatuur en iemand die de video in een handomdraai heel professioneel voor je monteert. Het scheelt je vooral veel tijd en het leren van nieuwe skills.


Wat zeg je? Groeit het geld niet op je rug? Dat snap ik. Logisch als je in between jobs zit. Geen zorgen. Er is tegenwoordig al heel veel mogelijk met een smartphone. En de programma's of apps om video's mee te editen zijn ook weer niet zó ingewikkeld. Dit zijn de sollicitatievideo tips en tricks die ik vond. Ze helpen je om het helemaal zelf te doen. En dan bedoel ik zonder raar geluid, trillend beeld en slecht licht.



Deze spullen heb je nodig om een professionele videosollicitatie zelf op te nemen:

1. Een smartphone.

2. Een statief waar telefoon op kan eventueel met behulp van een mount voor je smartphone. Of iets anders waarop je je telefoon op de juiste hoogte kan neerzetten zoals een kast of een keukentrapje.

3. Een microfoontje om de audio op te nemen. Dat heet een lavaliermicrofoon. Je kunt hem aan de telefoon aansluiten en op je shirt (of jasje of wat dan ook) bevestigen. Zo'n microfoon hoeft trouwens niet duur te zijn. Misschien kan je er zelfs eentje lenen van een vloggende vriend of kennis.

4. Een ledlamp (bijvoorbeeld zo'n ringlamp) zorgt dat je altijd goed licht hebt. Wat ook perfect werkt en het beste en goedkoopste licht ever is? De zon.


Je bent er nog niet helemaal. Onderstaand nog een paar enorm handige zaken bij het perfectioneren van jouw sollicitatievideo.


De audio

Een video zonder geluid? Doe dan niks. Behalve je eigen stemgeluid is het aan te raden om muziek en geluidseffecten te gebruiken. Je kunt hier ook gratis aankomen op sites als Epidemic Sounds of Freesounds.org. De audio die je opneemt met je lavaliermicrofoon kan je trouwens managen en ook nog bewerken met een app zoals bijvoorbeeld iRIG.


Gratis software om je sollicitatievideo mee te editen

Genoeg betaalde programma's op de markt, maar we gaan er even van uit dat je te maken hebt met een budget. In dat geval kunnen we Final Cut aanbevelen of Windows Movie maker.


Hulp

Als je beelden nodig hebt waarbij een statief niet werkt, vraag dan je vrienden om een stukje achter je aan te rennen terwijl jij je nieuwe werkgevers laat zien dat je hobby downhillen is. Bijvoorbeeld. (Hihi).


Je sollicitatie video opleuken met stockvideo's

Niet per sé nodig, maar wel een mooie manier om je video wat dynamischer te maken. Met stockvideo's tussen de gesproken delen illustreer je wat je zegt op een creatieve manier. Misschien wel met een dosis humor. Je houdt de aandacht zo lekker vast.


Net als met stockfoto's kun je gebruik maken van betaald materiaal, of kiezen voor gratis beelden. Voorbeelden van gratis sites voor stockvideo's zijn Pexels video, Videezy en Coverr. Let op, bronvermelding is verplicht bij gebruik van deze video's.


videosollicitatie maken
Een professionele videosollicitatie opnemen kan gewoon met je smartphone

De beste Videosollicitatie Maak je met deze tips


Het hele www staat vol met videosollicitatietips. Ik maakte een selectie van de belangrijkste tips voor het maken van een knettersuccesvolle sollicitatievideo. Onderstaand de top 6 tips die je helpen je om je filmpje zó goed te maken, dat je bakken vol uitnodigingen voor sollicitatiegesprekken binnenhaalt.


1. Maak de videosollicitatie als aanvulling op je schriftelijke sollicitatie.

Je kunt niet alles kwijt in een filmpje van anderhalve minuut. Het cv is daarom toch nog steeds wel handig. De motivatie waarom jij nu juist bij dit bedrijf past, zet je in de brief. Zo heb je de videosollicitatie als een soort extraatje waarin je vooral jezelf laat zien. Je kunt hem dan ook bij elke sollicitatie toevoegen en hoeft niet steeds opnieuw een video op te nemen. Dikke kans dat de andere kandidaten dit niet hebben. Je onderscheid jezelf dus meteen van de rest van de kandidaten.


2. Kies een plek met goed licht een mooie achtergrond en kies een leuke outfit.

Het oog wil ook wat. Ruim op en jaag iedereen weg. Je wil niet dat er familieleden door het beeld lopen en de kijkers afleiden. Kleed je netjes aan en ga niet met je rug naar het raam zitten. Dan krijg je last van tegenlicht waardoor jouw verhaal door een donkere silhouet verteld wordt op de video. Niet zo aantrekkelijk. Draai je om en laat het licht op je stralende gezicht vallen.


3. Lees je verhaal niet voor.

De tip voor een leuke en spontane videosollicitatie. Leer de tekst niet uit je hoofd en lees het ook niet voor. Oefen je verhaal met een paar steekwoorden en neem het dan op. Zet de steekwoorden naast de camera zodat het niet opvalt dat je ernaar kijkt en vertel op een natuurlijke manier wie je bent en wat je te bieden hebt.


4. Streef niet naar perfectie.

Je verspreekt je soms. Je zegt wel eens 'uhh...' Het kan ook zijn dat je een stopwoordje hebt. Als het heel erg storend is, doe het dan over. Maar laat de imperfecties er tot op zekere hoogte gewoon zijn. Het laat zien dat je mens bent en dat maakt je juist sympathiek. Zo kom je over als een leuke collega of werknemer. Ga jezelf maar na: niemand houdt toch van een onmenselijk perfecte nieuwe collega?



5. Gebruik meerdere takes.

Het is wat meer edit-werk maar dat is het zeker waard. Omdat je waarschijnlijk geen geoefende presentator bent is het slim om meerdere korte stukjes op te nemen. Dan hoef je steeds maar aan één onderwerp tegelijk te denken en is het niet erg als het misgaat. Je hoeft dan niet alles opnieuw te doen, maar alleen dat stukje.


Het gebruik van meerdere takes voor je videosollicitatie helpt je ook om de video net wat dynamischer op te nemen dan in één take. Je kunt steeds op een andere plek gaan zitten of staan, of downhillen dus. Je kunt ook een klein (grappig) tussenfilmpje tussen de losse onderwerpen zetten ter illustratie.


6. Gebruik een call to action aan het eind van de videosollicitatie.

Hoe komen ze meer over jou te weten of hoe bereiken ze jou het best om je voor een sollicitatiegesprek uit te nodigen? In dit blog vertelden we je hoe een copywriter een sollicitatiebrief zou benaderen. Ook een videosollicitatie kun je benaderen als marketingprofessional. Dus altijd eindigen met een call to action, neem alle drempels weg en spoor de selecteur aan om direct contact met je op te nemen.



Videosollicitatie pitch In 5 stappen


In een videosollicitatie pitch jij dus eigenlijk wie je bent en wat je kan. Hoe verwoord je dat nu op bewegend beeld? Onderstaand een 5-stappenplan waarmee je niet alleen aftikt wat je wil vertellen, maar ook zorgt dat de kijkers het onthouden.


1. Hallo ik ben [jouw naam] en ik help [doelgroep organisatie] met [voordeel voor de organisatie] door [jouw skills].


Een paar voorbeelden:


"Hallo, ik ben Paulien Noordzij en ik help ondernemers aan meer en leukere klanten door de connectie met hun doelgroep te maken met persoonlijke teksten."


"Hallo, ik ben Kees en ik help productieorganisaties om kosten te besparen door processen efficiënter in te richten volgens de Lean-methodiek."


"Hoi, ik ben Saar en ik help organisaties aan een hogere klanttevredenheid door alle vragen en klachten van klanten snel en goed af te handelen via e-mail en telefoon."


2. Leuk verhaaltje over jezelf en je werk. (Want dit is wat de kijker onthoudt!)


Hoe begon het? Wat maakte dat je in deze richting op wilde? Hoe ontdekte je dat je goed bent in wat je doet? Zit er een leuk verhaal in? Iets van lang geleden of misschien iets van vorige week?


"Toen ik als vragen stelde die mijn moeder niet kon beantwoorden, leerde ik al snel hoe Google werkte. Helaas vond ik vaak dingen die ik niet zocht. Nu maak ik er mijn werk van om zoekintenties en content op elkaar af te stemmen."



3. Waarom jij een betere [functie] dan jouw concurrent bent.


Wat zijn jouw Unique Selling Points? Wat heb jij dat iemand anders met jouw opleiding en ervaringsniveau niet heeft? Of zijn er concrete resultaten te benoemen? Gebruik ze! Het liefst met harde cijfers.


"Doordat ik opgroeide op een boerderij ken ik de agrarische doelgroep en de uitdagingen in de branche."


"De combinatie van mijn ervaring als intercedent en tekstschrijver heeft me tot specialist in arbeidsmarktcommunicatie gemaakt."


"Naast mijn vaste baan run ik een webshop in sieraden waar ik veel geleerd heb over bedrijfsvoering, administratie en online marketing en communicatie."


"Door mijn aanpassingen op het gebied van user experience steeg de conversie binnen drie maanden met 30%"


Je kunt ook een opsomming maken van je 5 beste vaardigheden of competenties. Gebruik ze om de illustreren waarom je goed bent in je functie.


"Ik ben goed in verandermanagement, beslissingen nemen, prioriteren, coachen en overzicht bewaren. Deze competenties helpen me een sterke teamleider te zijn."


4. Ik ben op zoek naar [soort functie en eventueel soort bedrijf]


"Mijn talenten komen het best tot hun recht in een uitvoerende dienstverlenende functie waarbij ik dagelijks met klanten in contact sta."


"Ik zet mijn programmeervaardigheden het liefst in binnen organisaties die duurzaamheid belangrijk vinden."


"Ik werk graag met like-minded opdrachtgevers uit de creatieve sector. Het creatieve denkwerk krijgt dan een extra dimensie met de beste designconcepten als resultaat."


5. Wie ben je buiten je werk?


Hier kun je je thuissituatie (gezin? hond?), hobby's (downhillen? beeldhouwen?) en nevenactiviteiten (vrijwilligerswerk? mantelzorg?) kwijt. Het zegt veel over jou als persoon. Dit kun je heel makkelijk leuk maken door het ook gewoon te laten zien in de video.



Videosollicitatie voorbeeld


Voordat je met al deze videosollicitatietips aan de slag gaat om een eigen videosollicitatie te maken, wil ik je nog wat inspiratie meegeven. Want alle inhoud die we hierboven genoemd hebben moet nog wel in een leuke vorm gegoten worden. Deze videosollicitatie-voorbeelden geven je een idee van de creatieve mogelijkheden. En ook hoe leuk het is om hiermee aan de slag te gaan.


Videosollicitatie voorbeeld met humor.


In dit voorbeeld zie je hoe er gestart is met een leuke insteek aan het begin. Mathijs heeft ook gebruik gemaakt van muziek, geluidseffecten en stockvideobeelden. Hoewel deze nog wel een watermerk hebben, krijg je een goed idee van hoe je jouw sollicitatievideo ermee kan opleuken.






Videosollicitatie voorbeeld met sterke inhoud.


Elvira laat zien hoe je competenties opsomt op een leuke en duidelijke manier en heeft de nadruk echt liggen op wat zij toevoegt voor een organisatie. Doordat je steeds andere beelden krijgt is dit niet saai om naar te kijken.






Creatief en grappig videosollicitatie voorbeeld.


Alex nailde deze grappige en frisse videosollicitatie waarin ze zichzelf interviewde. Grappig, inhoudelijk sterk en ze laat veel van haar persoonlijkheid zien. De video is misschien een tikje aan de lange kant, maar mijn aandacht had ze en hield ze tot het eind.






Supercreatieve videosollicitatie.


Als beeldend kunstenaar past deze supercreatieve sollicitatievideo perfect bij Tjeerd. Er is geen woord in gesproken en toch zegt hij alles. Het laat ook nog wat te raden over en maakt nieuwsgierig. Krijg jij ook het gevoel meer over Tjeerd te willen weten? Dat is natuurlijk niet verkeerd als je op gesprek uitgenodigd wil worden.





Videosollicitatie voorbeeld om jaloers op te worden...


Michael heeft het ook goed voor elkaar. Hij heeft een professionele video gemaakt waarin hij ontspannen overkomt en lekker zichzelf is. Zijn kwaliteiten komen goed naar voren en het is leuk gebracht met humor de animaties tussendoor. Dit móet wel een goede baan opgeleverd hebben.




Onthoud goed, deze voorbeelden van sollicitatie-video's moeten je inspireren en niet ontmoedigen. Dat jij niet toevallig beeldend kunstenaar of animator of videograaf bent snappen de selecteurs best.



Tot slot


Samenvattend: goed beeld, licht en geluid, een leuke insteek en doordachte inhoud. En dan? Nou gas erop! Wegblazen die concurrentie. Delen op LinkedIn, YouTube, Facebook en meesturen met elke sollicitatie. Het is een mooie toevoeging aan je online presentatie. Hoe meer mensen het zien, hoe meer kans op een gesprek en een gave nieuwe baan. Dat zijn de belangrijkste tips over videosollicitaties die ik je wil meegeven.



Heb jij al een sollicitatievideo gemaakt?


Wij zijn heel benieuwd! Hoe is het je vergaan? Wat is het resultaat? Een baan? En wat heb je ervan geleerd? Wil jij jouw voorbeeld of jouw tips met ons delen? Of ben jij professioneel videosollicitatie-maker? Zin om jouw tips te delen met onze lezers in een interview? Ik kom graag met je in contact.




bottom of page