top of page

Indruk maken met je profielfoto? Meet Wijnand

Updated: Oct 4, 2023


Een profielfoto speelt een grote rol als je gaat solliciteren. Met een cv zonder profielfoto is de kans op een uitnodiging automatisch kleiner. Maar hij moet wel goed zijn, die foto. Hoe doe je dat? Hoe kom je over als een leuke en capabele nieuwe collega? Wat zijn de do's en dont's? In de categorie sollicitatiehulp-professionals daarom deze week een portretfotograaf met een visie.

Lees en leer van: Wijnand Geuze, LINK Fotografie.


Hoe help jij mensen succesvoller te SOLLICITEREN?


“Wie ben je en welke kwaliteiten wil jij laten zien aan de buitenwereld?” Deze vraag staat centraal in mijn werk als coachend portretfotograaf. Ik help mensen bij het versterken van hun uitstraling door samen met hen op zoek te gaan naar wat hen uniek maakt. Dit leggen we vervolgens vast in professionele portret- en brandingfoto’s (voor website, social media, LinkedIn en cv). Ook geef ik trainingen waarin ik mensen leer hoe ze charismatisch overkomen en een sterke eerste indruk maken. Zowel op de foto als in real life.


Wijnand Geuze op het podium van TED x, bezig met zijn talk.
"Iedereen is fotogeniek!"

Vertel er eens wat meer over, waarom en hoe begon het?


In mijn werk als portretfotograaf zag ik telkens hetzelfde bij mijn klanten: in hun werk waren ze zelfverzekerd en kundig, maar voor de camera veranderden ze in bange vogeltjes (oftewel “a deer in the headlights)”.


Er was één duidelijk keerpunt. Toen een bepaalde dame de studio binnenstapte. Strak mantelpakje, klik-klak hakken en een nogal koninklijk kapsel, zullen we maar zeggen. Ondanks dat ze een tikkie zenuwachtig was, verliep de fotoshoot goed. Ik schoot een aantal goede portretten. Vond ik. Toen ze kwam kijken op het beeldscherm, verstarde ze. Er was paniek op haar gezicht te zien. “Wálgelijk! Gádverdamme!” riep ze en deinsde achteruit.


De foto was goed. Ze had het over zichzelf. Dat deed heel veel me met me. Dat iemand zó sterk van zichzelf kon walgen, ik schrok ervan. Het liet me niet los en wierp een schaduw over mijn werk. Elke keer dat iemand zei “Ik ben niet fotogeniek” voelde dat als een stomp in mijn maag. En dat zeggen 9 van de 10 mensen, moet je weten.


En nu? Moest ik maar stoppen als fotograaf? Er moest iets anders, want de burn-out lag op de loer. Ik volgde intensieve trainingen en nam een coach om te onderzoeken wat ik wilde met mijn leven.


Ik wilde niet stoppen met fotografie. Nee. Ik wilde juist mensen helpen om een beter zelfbeeld te krijgen. Het werd mijn missie om te bewijzen dat IEDEREEN fotogeniek kan zijn.

En zo begon het.


Vanaf dat moment nam ik een diepe duik. Ik zette mijn frustratie om in iets positiefs. Mensen van hun camera-angst afhelpen. Ik verdiepte me in de psychologie achter onzekerheid en werkte samen met coaches, gedragswetenschappers en psychologen. Ik volgde een opleiding tot NLP-coach en ging in de leer bij Peter Hurley, een van de beste portretfotografen ter wereld.


Vanaf dat moment werd mijn werk en leven weer leuk. En steeds leuker en leuker. Wanneer ik weer klant heb die onzeker is over zichzelf, wil ik hem of haar geen mooie foto geven, maar meer zelfvertrouwen en charisma. En dan krijg je automatisch de beste foto’s.


Waarom is een goede profielfoto ZO belangrijk?


Hoe je overkomt op anderen bepaalt welke kansen je krijgt in het leven. Zo simpel kan het zijn. Onderzoek na onderzoek toont aan dat recruiters een cv zonder foto vaak direct wegleggen en dat LinkedIn profielen pas gelezen worden met een goede profielfoto.



Een belangrijk deel van je eerste indruk hangt af van welke foto’s je op je LinkedIn, socials of cv hebt staan. Hier gaat het voor veel werkzoekenden mis. Want je kunt nog zoveel kwaliteiten hebben… als jouw foto’s niet laten zien wat je te bieden hebt, dan maak je een verkeerde eerste indruk, verlies je aan geloofwaardigheid en loop je kansen mis.


Jouw foto is je visitekaartje en online je belangrijkste eerste indruk. Wanneer die goed is, trek je de mensen aan die bij je passen. Wanneer die niet goed is (doordat je het bijvoorbeeld spannend vindt om op de foto te gaan of doordat je een vakantiefoto op je LinkedIn hebt), stoot je ze juist af.


Zeker online bepalen foto’s je eerste indruk. En die eerste indruk is van cruciaal belang bij sollicitaties en het vinden van nieuw werk.


Wat gaat er mis bij degenen die jij helpt?


Veel mensen vinden het spannend om op de foto te gaan. Ze zijn bijvoorbeeld onzeker over hun uiterlijk, hebben vervelende herinneringen aan ‘die ongemakkelijke schoolfotograaf’ of ze zijn ervan overtuigd dat ze “niet fotogeniek” zijn. Dit gaat op meerde manieren ten koste van hoe ze overkomen op anderen:

  1. Ze stellen het uit om foto’s te laten te maken en blijven daardoor ‘onzichtbaar’ voor potentiele opdrachtgevers.

  2. Ze weten zich, als ze foto’s laten maken geen houding te geven en krijgen daardoor foto’s met een ongemakkelijke en onzekere uitstraling. Foto’s die niet laten zien wat ze te bieden hebben en daarmee hun eerste indruk verzwakken.

  3. Ze ‘faken’ zelfvertrouwen op de foto en krijgen daardoor neppe foto’s. Onoprechtheid kan anderen (en zeker recruiters) enorm afschrikken.

Dit alles is doodzone en absoluut onnodig.


Wijnand's profielfoto's. Allemaal zelfverzekerde gezichten!

HOE PAK JIJ HET AAN?


Wanneer je het spannend vindt om op de foto te gaan (net zoals 97% van de bevolking), heb je een fotograaf nodig die de tijd voor je neemt en je helpt om die onzekerheid los te laten en zelfvertrouwen op te roepen.


Mijn klanten krijgen persoonlijke coaching en praktische technieken om hun meest charismatische uitstraling op te roepen. Voor de camera, maar ook in het echte leven. Het eindresultaat is een serie authentieke portretfoto's, brandingfoto’s en/of profielfoto’s die laten zien wat iemand in zijn of haar mars heeft.



Wat levert Een STERKE PROFIELFOTO op?


Een sterke eerste indruk en connecties met de juiste mensen. Wanneer je namelijk authentiek op de foto staat en laat zien wat je te bieden hebt, zal dit resoneren met mensen/opdrachtgevers die bij je passen. Je zult vaker de kans krijgen om jezelf te bewijzen en je hebt direct een streepje voor door een sterke (online) eerste indruk.


Heb jij een top 3 tips over PROFIELFOTO's voor sollicitanten?


  1. Wees ‘echt’. Doe je niet anders voor. Niet groter en ook niet kleiner. Wees je bewust van jouw unieke kwaliteiten en zorg ervoor dat je die met trots laat zien. Alleen wanneer je laat zien wie je echt bent, zal je de mensen aantrekken die bij je passen.

  2. Ben minder met jezelf bezig en meer met de ander als je op de foto gaat. Denk wanneer je op de foto gaat niet ‘ik ben lelijk/onzeker/gespannen/vul zo maar in...’, maar denk ‘hoe wil ik de ander zich laten voelen als hij/zij naar mijn foto kijkt?’. Als je meer bezig bent met ‘diegene achter de camera’ aandacht geven en minder met je eigen onzekerheid maakt dit een wereld van verschil!

  3. Ga onzekerheid aan! Je hebt jezelf misschien jaren lang (zo niet je hele leven) verteld dat je niet fotogeniek bent... dan is het nogal een stap op naar een fotograaf te gaan. Maar ‘helaas’ heb je nu eenmaal een sterke foto nodig als je solliciteert. Laat je niet tegenhouden door spanning of de overtuiging dat je niet fotogeniek bent. Deze hoort er gewoon een beetje bij maar hij hoeft je niet in de weg te staan. De juiste fotograaf helpt je en coacht je erdoorheen. Iedereen kan fotogeniek zijn. Met je juiste coaching. Aan jou de taak om een fotograaf te vinden waarbij je je op je gemak voelt en je open te stellen voor coaching.


Durf jij je open te stellen voor Wijnands Coaching en camera?


Je komt met deze profielfoto-pro in contact via www.linkfotografie.nl. Volg Wijnand, bekijk zijn werk en zijn tips op Instagram of LinkedIn.


Help jij ook werkzoekenden?


Ben jij net als Wijnand ook een sollicitatiehulp-professional die sollicitanten helpt om DIE BAAN te bemachtigen? Wil je erover vertellen? Jouw tips delen? We komen graag met je in contact!

bottom of page