top of page

Jihad dacht dat de arbeidsmarkt niet op hem zat te wachten. Nu helpt hij anderen met solliciteren.


Jihad, De online sollicitatiecoach
Jihad is De Online Sollicitatie Coach foto: Shots by Jef

Alles voor die baan interviewt zoveel mogelijk professionals die jou kunnen helpen om succesvoller te solliciteren. Deze week spraken wij Jihad Lahtal. Hij helpt werkzoekenden om met meer zelfvertrouwen de arbeidsmarkt op te gaan. Als De Online Sollicitatie Coach biedt hij met zijn sollicitatietrainingen de mogelijkheid om te oefenen en ervaring op te doen in het voeren van een sollicitatiegesprek. Hoe dat zo gekomen is en wat zijn tips voor jou zijn? Dat lees je in dit interview.Hoe help jij anderen om succesvoller te solliciteren?


Ik bied verschillende sollicitatietrainingen aan. Voor werkzoekenden die nauwelijks of geen ervaring hebben met solliciteren, voor degenen die niet goed weten welke baan er bij hen past en voor mensen die met een professional hun sollicitatiegesprek willen oefenen. Voor ieder wat wils dus.


Vertel er eens wat meer over, Hoe ben je hiertoe gekomen?


De sollicitatietrainingen die ik aanbied zijn voortgekomen uit mijn eigen loopbaanpad en de uitdagingen die daarbij kwamen kijken. Als een jongen met een lastige naam en met een etnische achtergrond had ik vaak het idee dat de arbeidsmarkt mij helemaal niet wilde hebben.


Ik besefte dat deze belemmerende overtuigingen mij niet hielpen om aan een baan te komen. Na de zoveelste afwijzing en de bijbehorende emoties besloot ik om het roer om te gooien en mijn sollicitatiestrategie stapje voor stapje aan te pakken. Door eigenaarschap te nemen over de zaken waar ik wél invloed op had, kwam ik steeds meer 'in control'.


De dingen die ik deed tijdens dit proces waren bijvoorbeeld mijn cv's voor elke sollicitatie op maat maken en mijn motivatiebrief op spelfouten laten checken. Ik bereide me steeds beter voor op de sollicitatiegesprekken en verruimde mijn zelfkennis m.b.t. mijn vaardigheden en verbeterpunten. Ik werkte aan nieuwe competenties en het helder krijgen van mijn ambities en doelen.


Na een tijdje merkte ik dat mijn sollicitatiestrategie succesvol was. De sollicitatiegesprekken gingen steeds beter en dat resulteerde in de ene na de andere job. De klappen van de sollicitatiezweep en de opgedane kennis en kunde leidden tot een succesformule die ik in mijn sollicitatietrainingen verwerkte. Nu kan ik andere werkzoekenden die vastlopen hiermee een duwtje in de de juiste richting geven.


HOE HELPEN Jouw Trainingen bij solliciteren en/of werk vinden?


Mijn sollicitatietrainingen zijn erop gericht om de algehele perceptie van solliciteren en de rol van de sollicitant te veranderen. Ik heb zelf ook te lang in de passagiersstoel van mijn eigen carrièrebus gezeten en dat zie ik andere werkzoekenden ook doen. Dat is zonde, want vooral in de huidige arbeidsmarkt waar er meer banen dan werkzoekenden zijn, hebben sollicitanten een optimale onderhandelingspositie.


Met de trainingen leer ik werkzoekenden hoe zij met behulp van persoonlijk leiderschap het stuur in eigen handen nemen. En ook hoe je persoonlijke leiderschap inzet in je voorbereiding of tijdens je sollicitatiegesprek. Bijvoorbeeld door het voorbereiden van de vragen die jíj als sollicitant wilt vragen i.p.v. alleen de vragen voorbereiden die jou gesteld kunnen worden. Door eigenaarschap te nemen, toon je lef en laat je zien dat je weet wat je wilt. Dit alleen al maakt indruk bij de meeste werkgevers.


Wat gaat er mis bij degenen die jij helpt?


Het begint al met de bewustwording wat je positie en rol is tijdens de sollicitaties. De meeste cursisten die bij mij komen zijn zich nog helemaal niet bewust van het feit dat zij als werkzoekenden zelf ook achter het stuur kunnen zitten. Geen mindset van een succesvolle sollicitant dus. Meestal komt dit door zelf opgeworpen belemmerende overtuigingen.


Jihad Lahtal, De online sollicitatiecoach
Jihad biedt online training en coaching om jou succesvoller te laten solliciteren. Foto: Shots by Jef

Hier had ik zelf dus ook last van. Ik had het idee dat ik door mijn naam en etnische achtergrond meer moeite zou hebben om een baan te vinden. Ik moest mezelf er eerst van overtuigen dat, misschien júist door mijn bijzondere naam en etnische achtergrond, ik waarde toevoeg op de arbeidsmarkt.


Wat krijgen jouw cursisten concreet van jou?


De essentie van mijn trainingen is dat ik werkzoekenden help aan de succesvolle sollicitatie-mindset. De mindset van een winnaar. Hier zet ik verschillende coachingstechnieken bij in. Eerst moet er bewustwording zijn, en daarna leer ik de cursisten om zelf technieken (zoals visualisatieopdrachten) in te zetten om die succesvolle mindset te activeren.


Verder krijgen cursisten van mij een training waarin zij leren hoe zij 1.) hun ideale baan vormgeven, hoe zij 2.) deze ideale baan vinden, en 3.) hoe zij zich optimaal voorbereiden op hun sollicitatiegesprek door de theorie te combineren met oefensollicitaties.


Wat levert Jouw sollicitatietraining op?


Bewustwording van het eigen gedrag, perceptieverschuiving, omgaan met belemmerende overtuigingen, een eigen sollicitatiestrategie opzetten en meer. Met als eindresultaat; een succesvolle sollicitatie.


‘Succes is waar kansen en voorbereiding elkaar ontmoeten.’ – Bobby Unser

Wat zijn jouw 3 beste tips over solliciteren voor onze lezers?


Solliciteren is werken. Doe je werk dus goed, dit betaalt zich uit in een mooie baan.


Tips ter voorbereiding op je sollicitatie:

  • Doe onderzoek naar de organisatie en functie waar je op solliciteert. Gebruik hiervoor de website, social media, mensen binnen je netwerk etc. Zorg dat je een goed beeld krijgt van de organisatie. De missie & visie, successen, overige openstaande vacatures etc. Hoe meer relevante info je hebt hoe beter je de vragen kunt voorbereiden die je wilt stellen , hoe beter je een beslissing kan nemen achteraf.

  • Weet wie je gesprekspartners zijn. Zorg dat je de namen van je gesprekspartners hebt en zoek online en offline zoveel mogelijk informatie over deze personen. Geloof me, andersom gebeurt dit ook. Hoe meer je weet over je gesprekspartners, hoe meer raakvlakken je kan vinden, hoe groter de kans op verbinding met je gesprekspartners en hoe vloeiender het gesprek zal verlopen.

  • Zorg dat je jouw eigen handleiding kent. Oftewel jouw vaardigheden, competenties, uitdagingen, zwakke punten, ambities en drijfveren. Hoe helderder je dit voor ogen hebt, hoe beter je de persoonlijke vragen van recruiters kunt beantwoorden. Je maakt hiermee een zelfverzekerde indruk en kunt zo samen met de recruiter ontdekken of deze baan echt bij je past.


Jihad, heb je nog een 'final thought' voor ons?


“Als je doet wat je altijd gedaan hebt, krijg je wat je altijd gekregen hebt.”

– Tony Robbins.


Oftewel: lukt het je niet om DIE BAAN te krijgen? Dan zal je jouw sollicitatiestrategie moeten veranderen!


Denk jij nu: Misschien kan JIHAD mij helpen!


Je vindt meer informatie over zijn sollicitatietrainingen op www.deonlinesollicitatiecoach.nl. Je kunt Jihad ook gewoon mailen: info@deonlinesollicitatiecoach.nl. Meer gratis tips? Via de website download je kosteloos het e-book '7 stappen naar een succesvolle sollicitatie'.


Doe jij ook iets om anderen aan hun droombaan te helpen?


En wil je ons hierover vertellen? Wij horen graag wat je onze lezers adviseert op het gebied van solliciteren, werk zoeken of om te ontdekken wat bij hen past. Neem contact met ons op en wie weet, interviewen we jou de volgende keer.


Yorumlar


bottom of page