top of page

Kansberoep in de spotlight: medewerker bediening

Updated: Oct 5, 2021


Medewerker bediening barkeeper

Het UWV heeft een lijst met kansberoepen opgesteld. Deze lijst geeft de beroepen weer waarvoor het meeste personeel gevraagd wordt in Nederland. De lijst wordt regelmatig geüpdatet. Wij zetten elke week een kansrijk beroep in de spotlight. Wat houdt de job in? Wat moet je kunnen en wanneer kom je ervoor in aanmerking? Deze week: medewerker bediening.


Wat houdt het in om medewerker bediening te zijn?


Als medewerker bediening, ook wel bedienend medewerker of bedieningsmedewerker, ben je op dit moment weer van harte welkom op de arbeidsmarkt. Het is goed te verklaren dat er een schreeuwend tekort is aan medewerkers voor de bediening.


Sinds corona heeft deze job een minder fijn imago want heel de horeca moest ineens van deze mensen af om te overleven. En als het virus weer oplaait, ben je misschien weer pleite. Laten we er even vanuit gaan dat we het virus de baas aan het worden zijn. In dat geval is misschien wel een fijne baan voor jou. Althans, om dat nader te onderzoeken krijg je van ons de ins en outs van deze job.Werkomgeving

Het klinkt allemaal nogal logisch. Een restaurant natuurlijk! Maar ho eens even. Er zijn meer plaatsen waar er bediend moet worden. Denk aan een bedrijfsrestaurant, café, cocktailbar, lunchroom, hotel, feestlocatie, foodtruck, sauna, casino of servicebioscoop.

taken

De medewerker bediening bedient. Joh? Echt? Ja. En dat is bij het ene horecabedrijf anders dan bij het andere. De taken variëren van het opnemen van bestellingen, het rondlopen met hapjes tot het mixen van de mooiste instaproof cocktails. Bij sommige restaurants hoor je ook uitleg te geven over gerechten en wijnen, zoals in een sterrenrestaurant. Zelfs van koffie schenken kun je een hele wetenschap maken. In dat geval heet de functie niet medewerker bediening maar barista. Het afrekenen met de gasten en het opmaken van de kassa kan ook tot je taken behoren. Als alle gasten zijn vertrokken zorg je dat alles schoon en aangevuld klaar staat voor een nieuwe dag.


werktijden

Van hoe laat tot hoe laat je in de weer bent met je dienblad is afhankelijk van de openingstijden van het horecabedrijf. Over het algemeen heb je er wel rekening mee te houden dat je meer in de middagen en avonden werkt en doorgaans horen de weekenden er ook bij. Ben jij een 9-tot-5-fan en dat het liefst op maandag tot en met vrijdag? Het is niet onmogelijk als medewerker bediening. Ga dan op zoek naar een job in een bedrijfsrestaurant of kantine.


salaris

Het salaris van een medewerker bediening ligt tussen €1350,- en €1780,- bruto per maand, gebaseerd op 38 uur per week. Gemiddeld komt dat neer op €1610,- bruto (bron: nationaleberoepengids.nl) Je kunt in de meeste gevallen nog wel op wat fooi rekenen. Dat verschilt enorm per horecabedrijf. Bij een bedrijfsrestaurant is het bijvoorbeeld veel minder gebruikelijk om fooi te geven dan bij een gewoon restaurant.


Medewerker bediening of barista


Past een baan als Medewerker bediening bij jou?


Lijkt het je wat, maar heb je geen horeca opleiding? Goed nieuws, want dat is meestal geen vereiste. Ervaring wordt wel graag gezien. Laat je niet uit het veld slaan als je dat nog niet hebt, want je krijgt het maar op één manier. Een kans afdwingen en met knettergoede sollicitatie.


In je sollicitatiebrief en cv moet je het vooral hebben van je softskills. En deze zijn handig als medewerker bediening: communicatieve vaardigheid, klantgerichtheid, dienstverlenende instelling en je moet een echte aanpakker zijn. Werk zien en initiatieven nemen zijn ook echte eigenschappen die in de horeca van pas komen. Lees in in dit blog hoe je dit verwerkt in je sollicitatiebrief.


Je kunt ook starten in een andere functie. Als glazenhaler, afwasser of hulp in de keuken kun je laten zien hoe snel je de horeca-vaardigheden onder de knie hebt. En ook die functies zijn op het moment kansrijk. En als dé functie dan vrij komt, ben jij natuurlijk de aangewezen persoon.


Medewerker bediening

Solliciteren voor een functie van medewerker bediening


En, is het je roeping? Of lijkt het je een fijne bijbaan? Bedenk dan op welke manier je het liefst in de bediening staat en ga gericht op zoek naar zo'n horecabedrijf. Ben jij zo'n echte coffeelover, heb jij cocktailambities of manoeuvreer jij bladen vol drankjes lachend door een dansende menigte heen? Er zijn banen genoeg dus kies iets dat goed bij je past voordat je solliciteert.


Medewerker bediening als bijbaan?


Ben jij een horeca-tijger uit Amsterdam, Rotterdam of Utrecht? Wil een bijbaan waarbij je kunt zwemmen in Bacardi-lemon? (Of gewoon lekker aan de slag als medewerker bediening?) meld je aan bij Youbahn en bepaal zelf waar en wanneer je werkt.30 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page