top of page

Kansberoep in de spotlight: systeem-beheerder


Ben jij op zoek naar inspiratie om je toekomst vorm te geven? Met een beroep dat bij je past en waar -als het het effe kan- de arbeidsmarkt om zit te springen? Kijk dan eens op de lijst met kansberoepen van het UWV. Hierop vind je de beroepen waarvoor het meeste personeel gevraagd wordt in Nederland.

Om je wat meer inzicht geven in de inhoud, zetten wij regelmatig een kansrijk beroep in de spotlight. Wat is het? Wat zijn de kerntaken en welke opleiding heb je ervoor nodig?

Zo heb je als bijvoorbeeld systeembeheerder op het moment geen moeite om werk te vinden. Of het iets voor jou is? Lees verder.


Wat is een systeembeheerder?


Een systeembeheerder, ook wel ict-beheerder of netwerkbeheerder is er verantwoordelijk voor dat de computersystemen binnen een bedrijf goed werken en al je taken staan in dienst hiervan. Je werkt samen met en ondersteunend aan de gebruikers van de systemen en zorgt dat ze weten hoe ze met de hardware en (nieuwe) software om moeten gaan.


De ontwikkelingen in de ICT gaan razendsnel met onder andere de opkomst van the Internet of Things en robotisering. De arbeidsmarkt kan het gewoon niet bijbenen. Er zijn daardoor steeds meer kansen om jezelf om te scholen met behulp van (soms gesubsidieerde) omscholingstrajecten. Kijk hier voor meer informatie via het UWV.


systeembeheerder
Als systeembeheerder ben je ondersteunend aan de gebruikers van het systeem binnen een organisatie.

werkomgeving

Als systeembeheerder werk je in de meeste gevallen in kantooromgevingen. In grotere bedrijven maak je onderdeel uit van een team, met een hoofd-systeembeheerder die de leiding heeft over dit team. Kleinere organisaties maken soms ook gebruik van een externe systeembeheerder die alleen opgeroepen wordt als er werk aan de winkel is. Dat wil zeggen als er bijvoorbeeld nieuwe werkplekken geïnstalleerd moeten worden, als problemen zijn of als er onderhoud nodig is.


taken

Je bent veel bezig met het onderhoud van zowel de hardware als de software. Dat betekent updates draaien, back-ups maken en ook de beveiliging van het systeem tegen bijvoorbeeld virussen en cybercriminelen is een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden. Instrueren van gebruikers, het verhelpen van storingen en adviseren over het aanschaffen van nieuwe hard- en software horen ook in het takenpakket.


werktijden

De werktijden van een systeembeheerder hangen helemaal af van het soort organisatie en de werktijden die zij hanteren. Vaak zijn het kantoortijden, maar als er onderhoud nodig is waardoor het systeem tijdelijk niet gebruikt kan worden, moet dit juist gebeuren op de momenten dat het kantoorpersoneel niet aan het werk is. Zo kan het zijn dat je een weekend moet doorbuffelen als de organisatie kiest voor een ander crm-systeem en alle informatie verhuisd moet worden naar het nieuwe systeem.


salaris

Als systeembeheerder is er veel groei mogelijk. Er zijn systeembeheerders op mbo, hbo en wo niveau. Logischerwijs hangt het salaris hiermee en ook met de ervaringsjaren samen. Een startsalaris ligt rond de €1800,- euro. Leer je door en blijf je groeien in je werk? Dan kan je tot wel €5000,- bruto gaan verdienen (bron: nationaleberoepengids.nl).


Solliciteren naar systeembeheerder
Een systeembeheerder is verantwoordelijk voor een goed werkend systeem binnen een organisatie.

Past een baan als Systeembeheerder bij jou?


Als je graag met computers bezig bent, anderen helpt en het leuk vindt om te speuren naar oorzaken en oplossingen is dit waarschijnlijk een job die jij leuk gaat vinden. Het is verder heel handig als je goed kunt luisteren, technische zaken in gewone mensentaal kunt omzetten en oplossingsgericht bent. Je blijft ook altijd rustig blijft in stressvolle situaties. Kun jij ook nog analytisch denken en heb je technisch inzicht? Dan ben je een perfecte kandidaat.


Hoe je systeembeheerder wordt


Je heb wel minimaal een basisopleiding nodig om in aanmerking te komen voor een startersfunctie als systeembeheerder. Maar deze investering in je toekomst is te overzien. Binnen 10 maanden kun je al een basisdiploma op zak hebben. Wil je wat verderop in de salarisschaal instromen? Kies dan voor een hbo-opleiding. Met HBO Informatica ben je minimaal een jaar onderweg en voor een Bachelor informatica moet je rekenen op 3 jaar.


Leer je liever in de praktijk? Je kunt ook starten in een startersfunctie als medewerker ICT beheer. Daar is ook een opleiding voor: medewerker ict beheer en die kun je binnen 8 maanden afronden. Zoek vervolgens een grotere organisatie met doorgroeimogelijkheden en training on the job.


Solliciteren naar een functie van Systeembeheerder


Ben je ons al een stap voor? Opleiding al in the pocket en nu de arbeidsmarkt op? Er zijn banen genoeg in jouw vakgebied dus kies er een waar je wildenthousiast van wordt.


Met onze tips zorg je dat ALLES klopt. Een cv dat binnen enkele blikken laat zien dat jij de juiste kandidaat bent, een originele sollicitatiebrief en je voorbereiding op het gesprek. Pak in dit proces ook het laaghangende fruit mee: schrijf je supersnel in bij alle uitzendbureaus in jouw regio via onderstaande link. Wij wensen je in ieder geval heel veel succes.





36 views0 comments
bottom of page