top of page

Kansberoep in de spotlight: verzorgende IG


Ben jij zoekende naar een (nieuwe) richting voor jouw werkende leven? Dan is het slim om te kijken naar kansberoepen. Een kansberoep is een beroep waar op het moment veel behoefte aan is. Je kans om in dit beroep een baan te vinden liggen dus hoger. Het UWV heeft een lijst met kansberoepen samengesteld. En wij pikken daar zo nu en dan een beroep uit om in de spotlight te zetten. Wat is de kerntaak? Welke opleiding heb je ervoor nodig en wat kan je ermee verdienen? Deze keer beantwoorden we al die vragen voor het beroep verzorgende IG. Lees verder en ontdek of dit is wat je wil.


Wat doet een verzorgende IG?


Als verzorgende IG of vaak ook gewoon verzorgende genoemd, werkt in een verzorgingshuis of thuiszorg. Daar bied je ondersteuning en verzorging aan ouderen, gehandicapten en/of chronisch zieken thuis.


Omdat er een schrijnend tekort is aan verzorgenden zijn er kansen genoeg om jezelf hierin te laten omscholen. Informeer bij grotere zorgorganisaties naar de mogelijkheden kijk bij opleiders wat de mogelijkheden zijn om een gratis opleiding Verzorgende IG te doen met STAP-budget. Ook via bemiddelaars zoals uitzendbureaus zijn er vaak omscholingsmogelijkheden.



werkomgeving

Als verzorgende kun je zowel in een verzorgingshuis als bij patiënten in de thuissituatie werken. Er zijn verschillende doelgroepen in verschillende verzorgingshuizen. Ouderen, dementerende ouderen, geestelijk en/of lichamelijk gehandicapten. Ook kun je in een zorgvilla of hospice werken. In de thuissituatie heb je te maken met ouderen die met wat hulp nog zelfstandig thuis kunnen wonen of chronisch zieken die hulp nodig hebben met medische handelingen en/of verzorging.


taken

Je helpt een patiënten met hun persoonlijke hygiëne en dagelijkse bezigheden. Dat betekent, wassen, douchen, tanden poetsen, opstaan, aankleden, eten en naar bed gaan. Je helpt ook met verpleegkundige taken zoals wondverzorging, toedienen van medicijnen en het geven van injecties. Je helpt en stimuleert een patiënt om zo zelfredzaam mogelijk te blijven. Je werkt volgens een zorgplan dat is opgesteld in overleg met de patiënt zelf en eventueel familie een wijkverpleegkundige. Er komen in dit kansberoep ook wat administratieve taken aan bod zoals het bijhouden van een verslag.


werktijden

Als verzorgende IG heb je niks te maken met kantoortijden. Jouw werktijden kunnen op alle uren gepland worden en hangen sterk samen met waar je werkzaam bent en wat er mogelijk is in het rooster. Zo zijn er organisaties die zich specifiek richten op nachtzorg of waar je voorkeuren kunt aangeven voor bepaalde tijdstippen, maar dat is niet overal zo. Het voordeel van het werken op onregelmatige tijden is de toeslag die je over die uren krijgt.


salaris

De verdiensten als verzorgende IG zijn afhankelijk van je werkervaring en de cao van de zorgorganisatie waarvoor je werkzaam bent. Het ligt gemiddeld tussen de €1550,- en €2485,- bruto per maand op basis van 40 uur. Vaak komt er een eindejaarsuitkering bij en een vakantietoeslag van 8%. Als je onregelmatig werkt krijg je tijdens die uren ook een onregelmatigheidstoeslag. (Bron: nationaleberoepengids.nl.)


Kansberoep verzorgende IG
Als verzorgende IG help je patiënten met hun algemene dagelijkse levensbehoeften (Stockfoto ter illustratie, Pexels)

Past een baan als verzorgende IG bij jou?


Ben jij een warm, betrokken en verzorgend type? Krijg je er een goed gevoel van om anderen te helpen? Kun je professioneel omgaan met gegevens van cliënten en houd je goed rekening met de behoeften van anderen? Kan je goed luisteren, ben je sociaal en stressbestendig? Dan is dit jouw teken!



hoe je verzorgende IG wordt


Je hebt een diploma nodig. Bijvoorbeeld de driejarige opleiding MBO Verzorgende, niveau 3. Tijdens de opleiding kun je een richting kiezen. IG is een van die richtingen. Er zijn meerdere basisopleidingen mogelijk om verzorgende te worden en ze duren niet allemaal 3 jaar. Bijvoorbeeld deze van NHA thuisstudies zou je binnen 10 maanden af kunnen ronden. Dat is te overzien. Je kunt, als je de smaak te pakken hebt, na een opleiding als verzorgende nog verder studeren naar een niveau 4 waarmee je verpleegkundige wordt.


Solliciteren naar een baan als verzorgende of verzorgende in opleiding


Heb jij dat diploma al binnen? Of start je met een BBL opleiding? Dan kun je alle kanten op met jouw sollicitatie. Er zijn zorgorganisaties genoeg die je met open armen ontvangen en ook via werving- en selectiebureaus kun je snel aan de bak. Kijk nog even naar onze tips voor een goed cv en/of een pakkende sollicitatiebrief en je kunt vooruit! Snel handelen? Schrijf je dan in één keer bij alle uitzendbureaus in via onderstaande button. Zet hem op!




16 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page