top of page

Op zoek naar jouw droombaan

Updated: Jun 23, 2022


Op zoek naar jouw droombaan

Als je even in between jobs zit, wil je natuurlijk zo snel mogelijk weer aan de slag. Nu denk je misschien dat je je kansen verhoogt door zoveel mogelijk te solliciteren. Hoe meer sollicitaties in de pijpleiding, hoe meer kans op een uitnodiging. Toch? Nee. Niet dus. Pak het anders aan. Voor meer succes, solliciteer je juist minder. Eerst op zoek naar naar het antwoord op de vraag: wat is mijn droombaan?


Droombaan vinden: zoek gericht

Hoe beter je op een vacature past, hoe groter de kans dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Klopt dit? Nee ook niet. Ja, sorry het wordt steeds gekker. Ik zal het uitleggen. Natuurlijk moet je het realistisch blijven bekijken. Het gaat echt niet lukken om astronaut te worden met een kappersopleiding.


Maar als je niet helemaal voldoet hoef je het nog bij voorbaat op te geven. In dat geval is het zaak dat jij jezelf gewoon beter verkoopt dan die ander. In aanmerking komen voor een droombaan betekent dat jouw motivatie er vanaf moet druipen.


Waar zoek je dus naar? Juist! Vacatures in jouw richting, waar je écht heel graag op aangenomen wilt worden. Je droombaan is iets dat al in je interessegebied ligt en waarvoor je echt tot op het bot gemotiveerd bent. Je bent bereid je te ontwikkelen en kunt ook al laten zien waarom dit bij je past.


“Zoek niet naar vacatures waarvoor je in aanmerking komt, maar naar vacatures waarvoor je in aanmerking wil komen.”

Zo'n droombaan vinden vraagt om wat meer zoeken, wat verder zoeken, wat graven en spitten. Check deze zoektips om verder te zoeken dan je neus lang is.

 • Gebruik wat langere zoektermen om specifiekere resultaten te boeken.

 • Onderzoek bedrijven in het vakgebied waar je graag in wil werken.

 • Onderzoek bedrijven in de plaats waar je graag wil werken.

 • Ga van de gebaande paden af en kijk verder dan Indeed.

 • Kijk naar sollicitatie-apps.

 • Zoek op Instagram met hashtags.

 • Kijk of er specifieke, vakgerichte sites met vacatures in plaats van de grote verzamelsites.


Droombaan vinden? Steek er serieus tijd in

Nu je een stuk minder vacatures hebt, heb je per sollicitatie meer tijd. Gebruik die tijd! Besteed die tijd aan de professionele uitstraling en vooral ook aan de inhoud. Hallo, het is je droombaan hè.


Solliciteer met professionele sollicitatiedocumenten. Zorg dat ze ook zien dat je moeite hebt gedaan en customize jouw cv volledig. Wat moeten ze van je weten? Zorg dat ze dat als eerste te zien krijgen. Pak de aandacht meteen met de meest relevante informatie voor deze specifieke vacature.


In een eerder blog gaf ik je drie belangrijke aandachtsgebieden voor je cv. Belangrijk om te beseffen: in jouw cv ben je niet alleen afhankelijk van opleiding en ervaring. Je kunt ook nevenactiviteiten, interesses en hobby's gebruiken om je affiniteit en enthousiasme over dit vakgebied te laten blijken. Vraag ook altijd om aanbevelingen van anderen die jouw geschiktheid voor deze droombaan kunnen motiveren.
Doe je ding

Wat je verder nog kunt doen, behalve een knettergoede brief en een showstopper van een cv doorsturen? Ik weet iets. Let goed op, dit maakt solliciteren zelfs leuk.


In sommige situaties is het mogelijk om te bewijzen dat je de taak aankunt. Ik zal een voorbeeld noemen. Ook ik, als freelancer solliciteer soms naar een opdracht. Toen ik een nieuwsbrief-opdracht wilde binnenhalen, heb ik niet alleen een cv en een motivatiebrief gestuurd. Ik heb daarnaast ook nog een nieuwsbrief geschreven. Volledig in de vormgeving en tone of voice van de organisatie. Ook het cv en de brief waren hierop aangepast. Zo liet ik direct zien wat ik in huis heb.Het resultaat? Binnen één uur kreeg ik een mail. Niet om nog even contact te hebben of een gesprek. Nee, in de mail stond: "Je hebt de job!" Wauw. Dat ik vier uur aan deze sollicitatie gewerkt heb, maakt dan niet meer uit. Ik had ook vier keer één uur kunnen besteden aan sollicitaties waar ik voor afgewezen zou worden. Maar dan zouden het vier weggegooide uren zijn geweest.


Denk je nu: nee dat kan niet met de droombaan waar ik naar op zoek ben. Denk dan wat langer na, want er zijn legio mogelijkheden om jouw geschiktheid direct aan te tonen. Ik heb al even met je meegedacht voor inspiratie.


 • Is jouw droombaan secretaresse? Show je correspondentieskills in de brief en laat direct merken dat je kunt ontzorgen door een afspraak met outlook te versturen die alleen nog maar geaccepteerd hoeft te worden. Met wat flair kom je hier wel mee weg.

 • Wil jij graag projectmanager worden? maak een professionele planning en taakverdeling van de sollicitatieprocedure zoals jij dat zou doen.

 • Droom jij ervan om social media expert of contentcreator te worden? Post je sollicitatie op ludieke wijze op je timeline, tag het bedrijf en schakel je netwerk in om likes, shares en bereik te genereren voor het bedrijf. Harde resultaten!

 • Een vacature van recruiter? Herschrijf en verbeter de vacaturetekst, en motiveer waarom je op die manier meer geschikte kandidaten aantrekt.

 • Een creatief beroep? Laat het niet alleen zien in een portfolio maar werk daarbij ook een gepersonaliseerde fictieve case uit voor deze organisatie. Dat gaan ze zéker waarderen.
 • Ben jij een echte fashionista is jouw droombaan verkoper bij een kledingwinkel? Loop binnen in je beste outfit, geef je cv af, vraag of je mag proefdraaien en help een klant aan een geweldige outfit!

Ik kan zo nog wel even doorgaan. Wees creatief het is ten slotte jóuw ding. Laat zien wat je kan. Niet jouw ding? Niet jouw droombaan en dus ook niet solliciteren. Gewoon nog even verder zoeken. Succes!

Blijf jij hangen in de vraag "Wat is mijn droombaan?"

Je bent niet de enige. Het is niet altijd zo klaar als een klontje wat 'jouw ding' is, maar je kunt er wel achter komen. Deze online training Vind Je Ideale Baan helpt je met het ontdekken van je talenten en passies. Vervolgens kun je ze vertalen naar jouw droombaan. Het is makkelijk en leuk om te doen!


Klik op de knop om direct meer te weten te komen over de cursus.36 views0 comments

Comentarios


bottom of page