top of page

Op zoek naar meer werkgeluk


Op zoek naar meer werkgeluk
Foto: Unsplash

Een reden dat je op zoek bent naar ander werk: je ervaart geen of niet genoeg werkgeluk. Wil je het in je nieuwe baan wél vinden? Met dit blog duiken we er wat dieper in. Want wat is dat veelgebruikte en ongrijpbare begrip nu eigenlijk precies? Voor werkgevers is het hot topic, om hun mensen ermee 'te boeien en binden'. Maar als je het ons vraagt, is het voor iedereen anders. En voordat je ergens terechtkomt waar je na een tijdje ontdekt dat je wéér niet gelukkig bent, is het goed om helder te krijgen wat werkgeluk voor jou is. Misschien helpt dit blog je een stukje op weg.




In dit blog komen deze onderwerpen aan bod:


wat is werkgeluk?


Wat is werkgeluk? Heel simpel en tegelijkertijd ook best ingewikkeld. Het is gelukkig zijn tijdens je werk. Ok. Maar... moet dat? En kan dat? Heel de tijd maar gelukkig, blij en euforisch aan het werk zijn? Goed eerste inzicht. Nee. Dat moet je niet willen, want dat bestaat niet.


Elke baan heeft zijn mooie en minder mooie momenten, voor- en nadelen. Werkgeluk is een optelsom van elementen waar jij je gelukkig bij voelt. Die elementen zijn voor iedereen verschillend. Ergens voldoening van krijgen, energie, trots, saamhorigheidsgevoel, directe of indirecte resultaten, ervan leren en groeien of misschien is het voor jou wel puur het sociale aspect waar je blij van wordt.


Gelukkig zijn op en met je werk, gaat niet alleen over de leukigheid van je baan. Het primaire doel, de beloning is zeker ook een belangrijk onderdeel. Praktisch, en te weinig betaald krijgen doet ook iets met je gevoel. En dan is er nog waardering op andere manieren.


Je werkomgeving is ook een ding. Of je graag in een team of solistisch werkt, leiding ontvangt of leiding geeft, binnen of buiten, thuis of juist buiten huis, in rust en stilte of in een omgeving waar wat reuring is... etc. etc. Het heeft allemaal invloed.


Vereenvoudigd komt het hier op neer: als de uitkomsten van je werk goed bij je passen (als je veel met andere mensen te maken hebt terwijl je een sociaal dier bent bijvoorbeeld) en als de voordelen zwaarder wegen dan de nadelen, dan heb je al werkgeluk te pakken.


Ontdek wat werkgeluk voor jou is.
Werkgeluk is naar huis huppelen na een lange dag. Foto: Unsplash

werkgeluk vergroten


Het kan natuurlijk zijn dat je maar een klein beetje of gewoon nét te weinig happy de peppy momenten ervaart. Dat je denkt, ik verdien beter verdorie, ik wil mijn werkgeluk vergroten! Je hebt groot gelijk. Maar voordat je je halsoverkop in een carrièreswitch stort: denk er even goed over na. Om je doel te bereiken moet je wel eerst weten waar jij gelukkig van wordt in je werk. En ook waarvan niet, natuurlijk.


Deze vragen kunnen helpen.

  • Wanneer ben je in je element?

  • Wanneer voel jij je voldaan?

  • Wat gebeurt er op dagen dat je vrolijk en energiek terug naar huis gaat?

  • Waarvan raak jij in flowstaat, vergeet je de tijd?

  • Wanneer was je trots op je werk?

  • Waar word jij hyper-enthousiast van?

  • Waar krijg jij vaak complimenten over?

  • Wat zijn elementen die jouw werkgeluk in de weg staan?

  • In wat voor soort omgeving voel jij je goed?

  • Wat zijn jouw belangrijkste werkwaarden?


Ontwerp je eigen werkgeluk-definitie


Als je door dit soort vragen een beeld krijgt, van wat je allemaal zoekt in je werk... Probeer het dan in een persoonlijke werkgeluk-definitie te vangen. Ingewikkeld? Welnee, hier komen de voorbeelden.

Gebruik 3 of 4 kernwoorden die belangrijk zijn voor jou met betrekking tot je werk en boetseer er een zin mee.


De mijne zijn: vrijheid, creativiteit, inkomen, werk-privé balans


Mijn definitie zou kunnen zijn: Ik ben gelukkig in mijn werk als ik de vrijheid heb om mijn eigen agenda te bepalen, mijn vaardigheden én creativiteit in kan inzetten om inkomen te genereren en een mooie balans tussen werk en privé te bewaren.


Hier nog een paar voorbeeldzinnetjes waar je jouw kernwoorden mee kunt mixen.

  • Ik ben gelukkig in mij werk als ik mijn talent voor ... gebruik om ... te helpen met ...

  • Ik werk het liefst aan ... met ... om hiermee ...

  • Ik werk het liefst in een ... omgeving met ... aan ...

Heb je 'm? Dan kun je nu vacatures gaan vergelijken. En elke keer naast je definitie leggen. Je weet natuurlijk nog niet veel na het lezen een vacaturetekst. Een werken-bij website of over ons-pagina vertelt al iets meer. En je kunt altijd bellen om meer vragen te stellen. Als je op sollicitatiegesprek mag komen, krijg je nog meer kansen om te onderzoeken of je indruk van de organisatie en het werk klopt. En of jij denkt hier gelukkig te worden.


Werkgeluk vergroten in een nieuwe baan
Werkgeluk is in de flow raken en de tijd vergeten. Foto: Unsplash

werkgeluk meten


In deze krappe arbeidsmarkt zijn veel organisaties ook bezig het werkgeluk binnen de organisatie te meten en te vergroten. Misschien kun je dat gebruiken, als je aan het solliciteren bent. Stel er vragen over. Vragen stellen is altijd goed, daarover lees je meer in dit blog over vragen stellen en beantwoorden. Voorbeelden van vragen zouden kunnen zijn: Meten jullie de medewerkerstevredenheid? Wat zijn de uitkomsten en wat doen jullie aan het vergroten van het werkgeluk? Ook al is het subjectief, je komt met deze vragen altijd meer te weten over allerlei onderdelen van het werk, waar werknemers blij of juist minder blij van worden.


Wat ook een goed idee is: je eigen werkgeluk meten. Geef een stuk of 10 verschillende onderdelen van je werk die jij het belangrijkst vindt een cijfer. En doe dat na een half jaar of een jaar weer. Dit is een goede manier om een vinger aan de pols te houden en te voorkomen dat je langzaam een burn-out in zakt. Veranderingen in negatieve zin? Stel jezelf vragen. Wat is er veranderd? Wanneer merkte ik dit voor het eerst? Is er iets aan te doen? Wat kan er anders? Zo ga je goed voorbereid je functioneringsgesprek in.


Werkgeluk-expert?


Ze bestaan, hebben wij vernomen van onze grote vriend Google. Mensen die alles weten over werkgeluk en organisaties helpen om de happiness-factor binnen organisaties te verhogen. Soms heten ze CHO (Chief Happiness Officer) en soms helpen ze met coaching juist individuele werkende mensen met het vergroten van hun eigen blijheid op het werk.


Ken je of ben je zo iemand? Een echte werkgeluk-expert? We willen je spreken! We willen meer weten over dit onderwerp en zijn benieuwd welke tips je hebt voor iedereen die op zoek is naar (ander) werk. Lijkt het je leuk? Neem dan contact met ons op


Heb jij een werkgeluk-definitie voor jezelf gemaakt? Wij zijn er heel benieuwd naar. Deel hem in de comments!


27 views0 comments
bottom of page