top of page

Sollicitatiebrief schrijven een ramp? Lisa Geeft tips


Lisa Berlang, van Berlang Communicatie. Foto:

Professionals die jou kunnen helpen om succesvoller te solliciteren? Het zijn er heel wat tegenwoordig. Benieuwd hoe ze jou kunnen helpen? Precies de reden dat we alle cv-makers, loopbaancoaches, profielfotografen en andere sollicitatiehulp-mensen vragen om hun verhaal en hun beste tips met ons te delen.

Deze week spraken wij Lisa Berlang. Door het schrijven en herschrijven van sollicitatiebrieven vergroot ze jouw kans op een sollicitatiegesprek. Wil je alleen even een check op de brief die je zelf geschreven hebt? Doet ze ook. En als ze dan toch bezig is, kijkt ze ook even naar je cv. Hoe ze in dit vak terecht kwam en wat haar tips voor jou zijn, lees je in dit interview.


Waarmee help jij mensen succesvoller te solliciteren?


Ik help mensen bij het opstellen van hun sollicitatiebrief en cv. Daarvoor bied ik verschillende diensten aan:

  • sollicitatiebrief nakijken en verbeteren

  • sollicitatiebrief herschrijven

  • sollicitatiebrief schrijven

  • cv controleren

  • cv controleren en professioneel opmaken

Hoe is dat zo gekomen, Lisa?


Ik startte Berlang Communicatie in 2018, simpelweg omdat ik houd van schrijven en zo mijn geld wilde verdienen. Sindsdien help ik mensen op allerlei manieren met teksten. Dat kan zijn door bestaande teksten te controleren op taal- en stijlfouten, en ook met het schrijven of herschrijven van teksten.


Wat betreft sollicitatiehulp: ik begon met het aanbieden van de dienst ‘sollicitatiebrief nakijken en verbeteren’ en kwam er gaandeweg achter dat veel mensen überhaupt moeite hebben met het opstellen van een sollicitatiebrief. Ik zag een duidelijke behoefte bij mijn klanten aan iemand die hen kan helpen bij het volledig schrijven van een sollicitatiebrief.


Eigenlijk is het best gek, dat je beoordeeld wordt op deze kwaliteiten, want veel beroepen hebben niets te maken met hoe goed je kunt schrijven en of je taalkundig onderlegd bent.

Daarnaast kreeg ik vaak de vraag of ik ook het cv kon nakijken en of ik ervoor kon zorgen dat deze er professioneler uitzag. Hier had ik nog niet veel ervaring mee, dus heb ik me eerst verdiept in een aantal programma’s waarmee je cv’s kunt opstellen. Uiteindelijk heb ik een programma en een werkwijze gevonden waarmee ik relatief eenvoudig mooie professionele cv’s kan opstellen.


Hierdoor kan ik mijn klanten een totaalpakket aanbieden. Het merendeel van mijn klanten nemen dan ook twee diensten af: het schrijven van een sollicitatiebrief én het controleren en professioneel opmaken van een cv. Zo hebben ze in één klap alles wat ze nodig hebben voor de eerste fase van het sollicitatieproces.


Waarom is het een goed idee om je brief en cv te laten controleren of zelfs compleet door jou te laten schrijven?


Voor bijna elke sollicitatie moet je een sollicitatiebrief en cv inleveren. Als kandidaat word je niet alleen beoordeeld op de inhoud van je brief en cv, maar ook op dingen als taalgebruik, spelfouten en hoe professioneel het cv eruit ziet. Eigenlijk is dat best gek, want sommige beroepen hebben niets te maken met hoe goed je kunt schrijven en of je taalkundig onderlegd bent. Kandidaten moeten dus specifieke skills hebben, die ze soms alleen tijdens het sollicitatieproces nodig hebben.


Wanneer kom jij in beeld?


Je kunt mij om verschillende redenen inschakelen. Als je Nederlands niet goed genoeg is of als je moeite hebt je motivatie, kennis en ervaring op goede manier te verwoorden in een brief. Ook als je niet weet hoe je een mooi professioneel ogend cv kan opstellen of het simpelweg te druk hebt om zelf een brief te schrijven.Wat krijg je dan concreet?


Sollicitatiebrief nakijken en verbeteren:

Je levert een zelfgeschreven sollicitatiebrief in. Ik kijk de brief na, waarbij ik vooral let op taalfouten en schrijfstijl. Je krijgt concreet twee documenten terug: één document waarin ik alle wijzigingen bijhoud. Zo kan je precies zien welke wijzigingen ik heb gemaakt en zelf bepalen of je ze wil accepteren. Door middel van opmerkingen in de kantlijn leg ik uit welke fouten je maakt en waarom ik bepaalde wijzigingen heb gemaakt. Zo heb je goed inzicht in mijn aanpassingen.


Sollicitatiebrief herschrijven:

Je levert zelfgeschreven sollicitatiebrief in, inclusief je cv en de vacature waarop je wilt solliciteren. Ik kijk de sollicitatiebrief na en let daarbij niet alleen op taalfouten en schrijfstijl, maar kijk ook of de sollicitatiebrief aansluit op de vacature. Aan de hand van het cv en de vacature herschrijf ik de bestaande sollicitatiebrief.


Sollicitatiebrief schrijven:

Je stuurt mij jouw cv en de vacature waarop je wilt solliciteren. Vervolgens maken we een afspraak voor een telefonisch interview, waarin ik vraag naar de motivatie om op deze functie te solliciteren en achterhaal welke ervaring, kennis, competenties en vaardigheden je hebt, die matchen met de vacature. Na aanleiding van het telefoongesprek en aan de hand van jouw cv stel ik een sollicitatiebrief op die past bij jou, de organisatie en de functie.


Cv controleren:

Je levert een cv aan. Deze controleer en verbeter ik op fouten. Denk aan spelfouten, grammaticale fouten, stijlfouten, slordigheidsfoutjes etc.


Cv controleren en professioneel opmaken:

Je levert een cv aan en een foto voor op het cv. Ik controleer en verbeter het cv op fouten (spelfouten, grammaticale fouten, stijlfouten, slordigheidsfoutjes etc.) Daarnaast schrijf ik een profieltekstje, maak ik het cv op professionele manier op en voeg een foto toe.


Wat levert Een cv of sollicitatiebrief van jou op?


Ik heb al van veel klanten gehoord dat ze n.a.v. hun brief en cv zijn uitgenodigd op sollicitatiegesprek!

Wat zijn jouw beste tips over het schrijven van een sollicitatiebrief?


  • Schrijf actief en bondig: lange, passieve zinnen maken je brief zwaar en voor veel sollicitatiebrieven is één a4’tje genoeg.

  • Verplaats je in het perspectief van de organisatie: overtuig hen ervan dat jij de beste kandidaat bent voor deze functie.

  • Wees niet te bescheiden.


Denk jij nu: Lisa moet mij helpen!


Als jij een mooie vacature gevonden hebt, maar als een berg opziet tegen het opstellen van een sollicitatiebrief en/of cv, is Lisa misschien de persoon die je zoekt. Lees hier alles over het door haar laten schrijven van een sollicitatiebrief.


Heb jij ook een product of dienst die behulpzaam is bij het vinden van DIE BAAN?


Ben jij een sollicitatietrainer, personal branding specialist, cv-maker, template-verkoper, profielfotograaf of ander soort sollicitatiehulp-professional? Vind je het leuk om je verhaal en je tips te delen met onze lezers? Dan willen we jou ook graag spreken! Neem hier contact met ons op.

Comments


bottom of page