Solliciteren? Maar Ik weet niet wat ik wil!
Geen paniek. Dit blog staat boordevol geruststellende woorden, tips en inspiratie voor iedereen die regelmatig denkt: "Ik weet niet wat ik wil qua werk, en nu?"

Zoekend zijn op de arbeidsmarkt is niet leuk. En als je niet eens weet waar je naar zoekt, is het nog erger. Sommigen van jullie hebben de verstikkende gedachte 'Ik weet niet wat ik wil worden' al vanaf hun prille jeugd. En weet je wat? Dat is heel normaal. Sterker nog: degenen die het wél weten zijn de uitzonderingen. Hebben die dan geluk? Ja, zo kan je het zien. Of je bekijkt het eens van de andere kant. Want is dat niet een beetje saai? Als je niet weet wat je wil, ben je dus tot die tijd op een leuke en spannende ontdekkingstocht. En trouwens: misschien vind je het wel nooit. Vind je dat een enge gedachte? Rustig blijven ademen. We gaan het samen verkennen.
Yes! Ik weet niet wat ik wil!
Als je niet weet wat je wil, of geen missie of purpose in het leven hebt, lijkt dat tegenwoordig een enorm probleem. Want bakken vol random coaches op Instagram willen je helpen om van je missie een verdienmodel de maken waarmee je binnenloopt en tegelijkertijd de wereld verbetert. Ik hoor je denken. Want het woordje 'lijkt' in de eerste zin van deze alinea impliceert dat het eigenlijk geen probleem is.
Klopt. We stellen je hier graag in gerust. Niet weten wat je wil, heeft ook zijn voordelen. Het geeft je toestemming om op ontdekking te gaan. Wat is er eigenlijk allemaal? Wat kun je eens uitproberen? Qua werk, hobby's of misschien wel wat liefdadigheid of ander vrijwilligerswerk. En dat is echt heel leuk. helpt het al? Om je nóg wat positiever over je eigen situatie te laten nadenken hebben we hier wat fijne inspiratie voor die ontdekkingstocht.

15 dingen die je kunt doen om te ontdekken wat je wil
1. Dagje meelopen
Vraag verschillende mensen waarvan je denkt dat ze leuke banen hebben, of je eens een dag of dagdeel mee mag lopen. Welke mensen? Ja gewoon je sociale kring, maar ook interessante mensen op LinkedIn. Bijna iedereen is binnen enkele dm's te bereiken tegenwoordig. Maak daar gebruik van!
Eng om te vragen? Het ligt er natuurlijk helemaal aan hoe je die vraag verpakt. Zou jij nee zeggen tegen een gratis assistent voor een dag? Dat bedoel ik. En als je die ja dan te pakken hebt, kan je die dag echt meemaken hoe dat dan is, alle vragen stellen die er in je opkomen en diegene uithoren over alle voor- en nadelen van deze werkgever. Is het leuk? Heb je meteen een kans om je van je goede kant te laten zien.
2. Vrijwilligerswerk
Zoek vrijwilligerswerk in een functie of beroepsgroep die je interessant vindt. Stel je voor dat de zorg je trekt. Genoeg vrijwilligerswerk te vinden om eens een dag bezig te zijn met de doelgroep waar je denkt dat je het meest mee hebt.
Is het niks voor jou? Weet je naderhand nog steeds niet wat je wil? Geeft niks. De kans dat je er een slecht gevoel aan overhoudt is héél erg klein. En heb je al gedacht aan vrijwilligerswerk in het buitenland? Misschien is dit je kans wel om al werkend dat mooie land te bezoeken of een hele wereldreis te maken. Carrière maken? Pffft dat kan altijd nog.
3. Proeflessen
Vraag proeflessen van cursussen aan en begin elke dag een andere. Dat kan bijvoorbeeld hier. Misschien merk je op een dag dat je niet wil stoppen aan het eind van de proefles. Het kunnen werk gerelateerde thuiscursussen zijn, maar denk ook aan hobbymatige cursussen. Je zal niet de eerste zijn die zo zijn roeping vindt of van zijn hobby zijn werk weet te maken. En een stukje ontspanning op die gestreste plek die in beween jobs heet, is nooit verkeerd.

4. Een random baan
Pak een (beetje) een random baan aan. Gewoon iets, waar je makkelijk en snel aan de slag kunt. Want wij hebben nieuws voor je: een baan hoeft niet altijd perfect aan te sluiten op je persoonlijkheid, talenten en jouw persoonlijke missie. Ga gewoon lekker aan de gang op een plek waar ze jouw hands-on mentaliteit goed kunnen gebruiken. Je weet nooit waar het toe leidt. Behalve een salaris, dan.
Als het prima te doen is en je werkt met fijne mensen samen, geeft het je in ieder geval rust. Ook voor de broodnodige sociale contacten in het dagelijks leven is het fijn. En dat is toch al heel veel waard in jouw situatie? En misschien ontmoet je wel iemand die weer iemand kent met een baan die weer een beetje meer in de richting is. Of misschien komt er op een dag een interne vacature vrij waar je jouw talenten beter kunt gebruiken. Is het echt helemaal niks? Kan je altijd weer een andere random baan aanpakken toch?
5. Lees zelfhulpboeken
Ik weet niet wat ik wil dus ik lees zelfhulpboeken. Waarom? Omdat je er a) tijd voor hebt, en b) altijd wel een inzicht uithaalt. Of het nu voor je verdere professionele ontwikkeling of voor het leven is. Zelfhulpboeken helpen je te begrijpen hoe je in elkaar zit als mens en hoe je het leven kunt zien.
Wij zijn fan van bijvoorbeeld De edele kunst van not giving a f*ck en het vervolg daarop Alles is f*cked, Je bent al genoeg en 12 rules for life. Of ontdek met de geheimen van de oudste en gezondste Japanners van het eiland Okinawa je bestaansreden oftewel je ikigai. Met deze bestseller en het werkboek vind je ikigai ontdek je met behulp van verschillende routes en praktische oefeningen je doelen. En tegelijkertijd zorgt deze methode ervoor dat je onderweg geluk en welzijn ervaart.
Niet zo'n lezer? Dan is de app Blinkist misschien wat voor jou. Met deze app (waarop je een gratis proefabonnement kunt nemen) luister je naar samengevatte zelfhulp- of non-fictie boeken. Je krijgt dan binnen een kwartier de belangrijkste inzichten uit een boek. Makkelijk én snel. De inzichten vliegen je om de oren.
6. Reizen
Ga op reis. Niets is zo inspirerend als dat. Je leert en ontdekt van alles. In een ander land, in een andere cultuur kijk je ineens met een andere bril naar de wereld. Bovendien leer je -als je daar een beetje moeite voor doet- allerlei mensen kennen. En al die mensen hebben je iets te vertellen. Misschien is er iemand die je op een idee brengt. Of leer je van hen vooral wat je níet wil. Maar hé, je moet ergens beginnen toch?
Het is wel makkelijk gezegd hè? Ga op reis. Natuurlijk zit niet iedereen in een situatie waaruit je zomaar kunt vertrekken. Er is budget voor nodig en misschien heb je wel een gezin met schoolgaande kinderen. Toch zouden we je willen aanmoedigen om even out of the box te denken. Kun je een vriend(in) in het buitenland bezoeken voor een paar dagen? Een baantje over de grens vinden of er af en toe voor een weekendje tussenuit piepen? Wees creatief.
7. Tijdelijk werk
Zoek bewust naar tijdelijke functies. Hoe fijn is het om banen uit te proberen terwijl beide partijen vooraf al weten dat de samenwerking eindig is? Gewoon even testen of je iets goed kan, en of organisatie x echt zo'n leuke werkgever is. En misschien vind je het werk dan heel leuk. Kan je daarna verder zoeken naar iets soortgelijks. Of misschien vind je het vreselijk. Weer wat van je lijstje afstrepen. En als je het erg goed naar je zin hebt ergens en de klik is wederzijds? Dan wordt er misschien nog gekeken of er nog een andere positie voor je is binnen de organisatie. Je weet nooit hoe een koe een haas vangt.
8. Doe een cursus
Doe een of meer (thuis)cursus die altijd van toegevoegde waarde zijn voor je cv. Dat is geen verspilde tijd en moeite. Je maakt jezelf vaardiger en waardevoller voor de arbeidsmarkt. Bekijk ook dit blog met een aantal goede tips voor thuiscursussen waarmee je jouw arbeidsmarktkansen vergroot. Met veel van deze cursussen doe je jezelf een enorm plezier. Bijvoorbeeld blind leren typen met tien vingers. Dat is anno nu toch voor iedereen súperfijn om te kunnen? Meer inspiratie vind je ook als je hier een gratis studiegids aanvraagt.
9. Netwerken
Door veel mensen te ontmoeten en te spreken loop je misschien wel een spontane match tegen het lijf. Een op de 3 werkzoekenden vindt de nieuwe baan via via. Dus veel mensen spreken en leren kennen helpt. Er worden door verschillende organisaties en stichtingen netwerkevents voor werkzoekenden georganiseerd. Google het gewoon eens, kijk bij JobOn of CONNEQTUS, het netwerkplatform van Joyce, die wij onlangs interviewden. Kies een vorm van netwerken waar jij je prettig bij voelt. Of, soort van prettig. Want ja, je moet toch altijd even die drempel over.
10. Hobby
Wees even níet zo bezig met je professionele ontwikkeling. Neem een hobby om het af en toe echt even van je af te zetten. Bezigheidstherapie, afleiding, een momentje voor jezelf, hoe je het ook noemen wil. Dat kan in de vorm van sport, of een creatieve cursus. Fotograferen, keramiek, kleding maken en ontwerpen of cocktails shaken. Iets dat je leuk lijkt en waarmee je je zinnen even kunt verzetten. Zou je willen schrijven? Neem dan contact met ons op. Hoe dan ook, een hobby zorgt voor wat lucht in je hoofd, inspiratie. Want hét idee komt altijd op een onverwacht moment als je er even niet mee bezig bent.
11. Check de kansberoepen
Neem de lijst van kansberoepen van het UWV eens door. Wij proberen je hier ook af en toe te inspireren door een kansberoep als deze of deze in de spotlight te zetten. Zit er een baan bij die de aandacht trekt? Onderzoek dan of je hier nog een opleiding bij nodig hebt, of dat je eens een dag kunt proefdraaien om verder te onderzoeken of het bij je past.
12. Spelend ontdekken wat je wil
Doe een spelletje! Nee, niet mens erger je niet, je frustreert je al genoeg, toch? Er is een spel, speciaal voor jou in deze situatie. Het heet Loopbaanspel. Een leuke manier om alleen of samen met je vrienden (gezellig, hapje en drankje erbij) te ontdekken wat bij je past. Door de leuke vragen (Wat is het mooiste compliment dat je ooit over je werk kreeg?) kom je tot inzichten waar je anders misschien niet zo snel op gekomen zou zijn. Die inzichten vat je samen om te gebruiken in je sollicitatiebrieven en gesprekken.
13. Bedenk hoe je wil leven
Je leeft niet om te werken maar je werkt om te leven toch? Dus denk: ik weet niet wat ik wil worden, maar wél hoe ik wil leven. Dat je even niet weet wat je droombaan is, betekent niet dat je niet weet wat je wil in het leven. Bekijk het even anders. Die baan is eigenlijk geen doel op zich, maar een middel om het leven op te bouwen zoals jij dat het liefst ziet. Als je dát weet, kun je een lijst met criteria opstellen waar jouw baan aan moet voldoen.
Ben je een gezinsmens en heb je het liefst de weekenden en avonden vrij? Of ben je een feestbeest en zie je jezelf nooit vroeg in de ochtend werken? Kijk. Dat zegt al iets over de werktijden. En wat wil je doen in je vrije tijd? Waar wil je wonen en in wat voor soort huis? Dat geeft je criteria over salarisindicatie en over de locatie.
Zo ontdek je stap voor stap waar jouw baan aan moet voldoen om de rest van je leven zo in te richten zoals jij het wil. Is dat niet interessant? Misschien kom je in een heel andere beroepsgroep uit dan dat je gedacht had! Misschien leidt het je naar een opleiding, ondernemerschap of naar een leven als freelancende digitale nomade.
14. Test jezelf
Met tests leer je jezelf beter kennen. Als je jezelf, je competenties, je capaciteit en je vaardigheden beter kent, ontdek je ook makkelijker wat je wil. Doe bijvoorbeeld een test. Voor de hand ligt dan een (gratis) beroepskeuzetest of een loopbaanscan. Wie weet krijg je een inzicht waar je nog niet aan had gedacht.
Maar als het niet zo simpel blijkt te zijn, wil je meer weten over je vaardigheden of je persoonlijkheid. Zo is het bijvoorbeeld ook belangrijk om te testen of je zelfbeeld een beetje klopt. Dan kies je voor deze persoonlijkheidstest of deze competentietest. Meer gratis en/of professionele tests over werkwaarden, IQ en groepsrollen vind je op 123Test.nl.

15. Draai het om
verleg je focus van 'Ik weet niet wat ik wil' naar 'ik weet wél wat ik niet wil'.
Een leuke oefening: gooi alles op zijn kop en bekijk het helemaal van de andere kant. Dat is sowieso een goede manier om te denken als je vast zit. Daar zijn al heel wat goede ideeën mee ontstaan. Dus denk goed na en schrijf op wat je niet zoekt in een baan. Of in je leven. Of wat je niet meer wil in je leven.
Een paar voorbeelden:
- Ik wil geen rugpijn meer van het zware tillen.
- Ik wil geen stress meer ervaren van een team dat niet goed samenwerkt.
- Ik wil niet meer in een hiërarchische organisatie werken.
- Ik wil niet uitgeput thuiskomen maar nog energie over hebben.
etc.
Als je zo nog een tijdje doorgaat en deze zinnen omzet in wat je wél wil, weet je dus dat je lichter lichamelijk werk wil, in een zelfstandige functie óf zeer goed functionerend team binnen een platte organisatie. Je weet ook dat je iets wil doen waar je energie van krijgt.
Dat geeft al een beetje een beeld, nietwaar? Een volgende stap kan zijn om te onderzoeken waar je dan allemaal energie van krijgt. Stel jezelf goede vragen. En dan doemt er langzaam toch een ideale baan op uit de mist.
16. Doe een jaarprogramma
Onder begeleiding ontdekken wat je wil en vervolgens door naar het waarmaken van die dromen? Kijk dan eens bij 365 Dagen Succesvol. In heel veel kleine stapjes zet je een grote stap vooruit binnen een jaar. Er is aandacht voor je (mentale) gezondheid, relaties, werk en financiën. Kom je uit burn-out, depressie of een ander ziektebeeld? Zorg wel dat je genoeg energie hebt en écht klaar bent om aan de slag te gaan. Anders heb je na een jaar misschien niet bereikt wat je ervan gehoopt had en dat is zonde.
Eén purpose? Is dat niet een beetje beperkend?
Sommige mensen blijven steeds andere dingen ontdekken en ontwikkelen. Kijk naar mensen als Jeff Bezos. Hij begon met online boeken verkopen en nu? Nu schiet íe raketten de lucht in. Als hij was blijven twijfelen over wat het beste product voor zijn webshop was, zou hij nu dan zo ver zijn gekomen? Hij koos iets, en ging ervoor. Hij dacht niet: oh, dit met die boeken gaat lekker! Dan is dit mijn purpose, klaar. Nu verkoopt ie letterlijk ALLES. Zo'n gedachte, dat je 'het' gevonden hebt en dus klaar bent, dat zou hem aardig belemmerd hebben. De truc is dus, om het hele zoeken en ontdekken als onderdeel van een groter geheel te zien.
Dit voorbeeld laat ook zien dat je wel ergens moet beginnen en ergens je focus en doorzettingsvermogen leggen. Als dat dan gelukt is kan je altijd weer iets anders, of uitbreiden en verbreden. Ik zeg niet dat je moet gaan ondernemen zoals Jeff, je kunt zo ook kijken naar een baan. Als je de belangrijkste vaardigheden van je functie onder de knie hebt, kun je er vaardigheden bij gaan leren en klimmen binnen je organisatie of switchen van baan of branche.
en Wat als je nooit dat ene ding ontdekt wat je wil?
Je kunt natuurlijk denken: ik weet niet wat ik wil, maar als ik eenmaal ontdekt heb wat ik wil, dan komt alles goed en ben ik gelukkig. Oké. Maar dat is wel risky. Want wat als dat niet gebeurt? Komt het dan nooit goed met je? Word je dan nooit gelukkig? Wacht niet met genieten van het leven tot je jouw ding, doel in het leven of talent gevonden hebt. Want sommige mensen blijven wispelturig. Vinden vandaag dit leuk en morgen dat. Misschien ben jij er zo eentje. En dat betekent niet dat je dan minder waard bent. Niks mis mee, zo'n afwisselend en kleurrijk leven. Omarm het!
Of je nu duidelijke doelen hebt of niet, happy zijn zou altijd je belangrijkste doel moeten zijn. En daar kun je vandaag al aan werken. Denk niet dat je de enige bent. Bijna niemand heeft maar één talent of doel in het leven. Degenen die succesvol ergens mee werden? Ze kozen gewoon iets en voerden het goed uit. Hun talent? Hard werken, focus houden en doorzetten. En het mooie daaraan? Dát zijn dingen die je kunt oefenen.
Weet jij niet wat je wil?
Wat leuk voor je, dat je ook met zo'n mooie ontdekkingstocht bezig bent! 😉 Wil je jouw avonturen met ons delen? Wij horen er graag alles over. Neem contact met ons op als je dat ziet zitten. Misschien kunnen we samen anderen inspireren of in ieder geval een hart onder de riem steken. Heb je iets gehad aan deze tips? Nog aanvullingen? Ook dan horen we graag van je.