top of page

Toe aan een carrièreswitch? Annyck helpt je om richting te vinden

Updated: Oct 10, 2022


Annyck Vromen, loopbaancoach
Annyck Vromen, loopbaancoach. Foto: Pure Minds / Sunny Side Up

Je weet dat je toe bent aan iets anders, maar nog niet precies wat dat dan is. Je voelt je misschien alleen, maar je bent niet de enige. En ook hier is professionele hulp in te krijgen. Dit is namelijk wat Loopbaancoach Annyck Vromen doet. Wij spraken haar (net als al deze andere sollicitatiehulp-professionals) om te ontdekken hoe ze dat precies doet, welke middelen ze hierbij inzet, en wat jij daar eventueel aan hebt. Natuurlijk deelt ze ook haar beste tips over het vinden van richting met behulp van een loopbaancoach.
Op wat voor manier help jij mensen bij het vinden van een andere baan?


Als loopbaancoach coach ik mensen die rondlopen met de vraag: het werk dat ik nu doe, geeft me geen voldoening meer. Ik wil iets anders, maar wat? Hoe kom ik erachter wat ik echt leuk vind en wat goed bij mij past? Door middel van reflectieopdrachten, gesprekken en materialen zoals de Beroepenschatkist vinden we hier samen antwoorden op. Het doel van loopbaancoaching is voor mij dat iemand de deur uitloopt met een goed beeld van zichzelf als persoon. Ze hebben hun kernwaarden, kernkwaliteiten en wensen ten opzichte van een (nieuwe) baan helder. Als een soort innerlijk kompas waar je altijd op kunt vertrouwen als je een belangrijke keuze moet maken.


Hoe wist je zelf dat je loopbaancoach wilde worden?


Ik ben afgestudeerd als orthopedagoog en heb werkervaring in het onderwijs en de jeugdzorg. Nadat ik zelf vastliep in mijn werk bezocht ik een loopbaancoach. Ik ben nog steeds ontzettend blij dat ik die stap gemaakt heb. Het is voor mij een kantelpunt geweest: het is zo waardevol om even stil te staan bij wat je nou eigenlijk echt belangrijk vindt en wat je echt graag zou willen. Vooral omdat werk vaak een groot deel van ons leven inneemt. Dan kun je maar beter iets doen wat jou energie en voldoening geeft.


Toen ik zelf middenin die zoektocht zat, sprak ik er veel over met anderen. Het viel me op hoeveel mensen in mijn eigen omgeving niet gelukkig bleken te zijn in hun werk. Uiteindelijk sprak dit beroep me zo aan, dat ik begin 2022 mijn eigen loopbaancoach praktijk begon in Heerlen. En mooiste is: het heeft me zoveel meer gebracht dan alleen deze carrièreswitch. Inmiddels heb ik al die mensen in mijn omgeving van advies mogen voorzien!

Middelen bij loopbaancoaching die Annyck inzet.
Annyck haalt alles uit de kast om te ontdekken wat bij jou past. Foto: Pure Minds / Sunny Side Up

Waarom is loopbaancoaching belangrijk Bij het vinden van Passend werk?


Als je goed weet wat je wilt qua werk (en vooral ook niet), kun je veel gerichter gaan kijken. Je legt als het ware dat innerlijke kompas naast elke vacature: wat spreekt me wel/niet aan, maar ook: past dit goed bij wie ik ben en wat ik wil? Je gaat meer kijken naar of deze vacature wel bij jou past in plaats van andersom!

Daarnaast is het prettig om te weten aan welke voorwaarden jouw loopbaan moet voldoen. Hoeveel uur wil je werken en waarom? Welk dienstverband spreekt je aan? Wat moet een organisatie jou kunnen bieden om gelukkig te zijn in je werk? Dat betekent je energiebalans gezond houden en dat je voldoening krijgt van het werk dat je doet. Als je aan het solliciteren bent, is zo’n kompas ook heel handig. Er wordt regelmatig gevraagd naar goede en minder goede eigenschappen. Met name de eerste categorie vinden mensen vaak maar lastig te benoemen! Als je juist heel helder hebt wie je bent, wat je goed kunt en waar je voor staat, komt dat bij een gesprek zelfverzekerd over en weten potentiële werkgevers precies wie ze voor zich hebben.


Als je weet wat je wil en ook wat niet, heb je een innerlijk kompas om naast elke vacature te leggen.

Wat gaat er mis bij degenen die jij helpt?


Mensen zoeken vaak naar vacatures die in hetzelfde straatje liggen als het werk dat ze nu al doen. Of haken af bij het zien van bepaalde ‘harde eisen’ zoals een bepaalde opleiding of aantal jaar aan werkervaring. ‘Dat kan of heb ik toch niet, laat maar zitten’. Dat zorgt vaak voor veel frustratie en een laag zelfvertrouwen.


Ook blijven mensen naar mijn mening te lang hangen in werk dat ze geen energie en voldoening geeft. Regelmatig is een bore- of burn-out ‘nodig’ om in te zien dat het roer om moet! En als je dan op zoek gaat naar ander werk, waarom dan niet eerst eens stilstaan en goed uitzoeken waar je precies naar zoekt?

Loopbaancoach Annyck Vromen
Loopbaancoach Annyck: "Als je weet wat je wil, sta je steviger op de arbeidsmarkt." Foto: Pure Minds / Sunny Side Up

Wat krijgt een coachee concreet van jou?


In mijn coaching werk ik met reflectieopdrachten die gericht zijn op bijvoorbeeld het ontdekken van je kernkwaliteiten of het verhelderen van je energiebalans. Deze opdrachten maken mensen in hun eigen tijd en in hun eigen tempo.


We bespreken ze vervolgens in de sessies. Ik luister, maak moeilijke dingen bespreekbaar, confronteer, houd een spiegel voor en zoek de verdieping op. Waarom geeft het een jou energie en het ander niet?


Als duidelijk is wat iemand precies zoekt, bied ik ook praktische hulp. Bijvoorbeeld bij het maken of opfrissen van je cv en leer ik je hoe je kunt netwerken in je zoektocht naar een nieuwe baan.


Wat levert jouw coaching op?


Bewustwording van je belemmerende overtuigingen, je kernwaarden, kernkwaliteiten, een gezonde energiebalans, je werkvisie (wat betekent werk voor jou? Aan welke voorwaarden moet werk voor jou voldoen?) en jouw wensen op loopbaangebied.


Met dat persoonlijke kompas:

  • Kom je beter uit de verf bij sollicitatiegesprekken: je weet wat je wel/niet kunt en zoekt in nieuw werk.

  • Kun je gerichter zoeken naar werk dat bij je past en passende vacatures.

  • Krijg je meer energie, voldoening en plezier uit je werk.

  • Ervaar je minder stress en dat heeft ook invloed op je privéleven.

  • Je voelt je energieker en gezonder en dat heeft effect op alles en iedereen om je heen!


Frisse Blick Coaching logo
Annyck kijkt met een frisse blik naar jou en je kwaliteiten. Foto: Pure Minds / Sunny Side Up

Wat is jouw top 3 tips over loopbaancoaching?


  1. Ga op zoek naar iemand met wie je een goede klik hebt. Loopbaancoaching is meer dan alleen praten over je werk en waar je tegenaan loopt. Er komen ook veel andere (privé) zaken aan bod. Het is dan wel zo prettig dat je dat met iemand bespreekt waar jij je bij op je gemak voelt.

  2. Vraag bij jouw organisatie na in hoeverre loopbaancoaching wordt vergoed. In sommige cao’s is er een budget beschikbaar (Persoonlijk Ontwikkel Budget of Vitaliteitsbudget) dat mag worden ingezet voor bijvoorbeeld coaching of een training op persoonlijk vlak. Dat kan je behoorlijk wat schelen! Bovendien heeft een werkgever ook meer aan een gedreven en gemotiveerde werknemer.

  3. Loopbaancoaching is vaak best een investering en in sommige gevallen wordt het (helaas) niet vergoed. We besteden dat geld dan toch liever aan bijvoorbeeld een fijne vakantie of vinden ons ‘loopbaanprobleem’ niet urgent genoeg om er zoveel geld aan uit te geven. Het heeft mij echter zoveel meer gebracht dan ik ooit had kunnen denken! Het is hoe dan ook een goede investering in jezelf. Velen zeggen ook dat ze het veel eerder hadden moeten doen. Dus, wat let je?

Wil jij de zoektocht aangaan?


Denk jij nu: dit is wat ik nodig heb. Een coach die me helpt ontdekken wat ik wil! Neem dan contact op met Annyck. Je vindt hier de website van Frisse Blick Coaching.


Denk je, nee hoor. Ik zoek het zelf wel uit! Dan kunnen we je dit blog speciaal voor iedereen die niet weet wat hij wil nog aanbevelen.


Ben jij iemand als Annyck? Help je zelf ook mensen met solliciteren of het vinden van een baan? Dan spreken wij jou ook graag! Neem hier contact met ons op.

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page