top of page

Vaardigheden op je cv: de do’s, don’ts en voorbeelden

Updated: Sep 27, 2022


Het woord skills in witte letters op een zwart bord.
Afbeelding: Pexels

Een recruiter wil het liefst binnen enkele seconden zien of jij de vaardigheden hebt om de openstaande functie goed te kunnen uitoefenen. Vaardigheden op je cv zijn dus absoluut onmisbaar en je kunt ze maar beter laten opvallen. Vind jij het lastig om te bepalen welke vaardigheden je op jouw cv moet zetten en op welke manier? Dan ben je niet de enige. Dit is misschien wel het lastigste onderdeel van je cv. Geen nood! In dit blog de do’s & don’ts en heldere voorbeelden.


Wat je allemaal in dit artikel leest:


Wat zijn (geschikte) vaardigheden voor op je cv?


Hoe zat het ook alweer? Je vaardigheden zijn iets anders dan je eigenschappen. Het zijn dingen die je kunt omdat je ze hebt geleerd. Bijvoorbeeld door er ervaring mee op te doen of in een cursus of opleiding. Eigenschappen zijn onderdeel van je karakter. Je bent stressbestendig (eigenschap) en je kunt goed prioriteiten stellen in stressvolle situaties (vaardigheid).


Natuurlijk is een recruiter ook benieuwd naar je karakter. Eigenschappen vertellen de recruiter meer over je persoonlijkheid. Ze zijn bepalend voor welke vaardigheden je nog meer zou kunnen leren. Eigenschappen zijn erg interessant maar daar gaat dit artikel niet over; terug naar vaardigheden op je cv.


Vaardigheden zijn erg belangrijk voor het correct uitvoeren van je toekomstige functie en daarom zijn ze ook belangrijk op je cv. Je laat er in één oogopslag mee zien dat je genoeg dingen kunt die relevant zijn voor de baan die je wilt hebben. Maar hoe kies je de beste en meest relevante vaardigheden voor je cv?


Vaardigheden op je cv
Vaardigheden op je cv: maak ze relevant voor de vacature

DO -Maak een lijst


Duik eens goed in de omschrijving van de functie die je ambieert. Welk doel heeft de functie en wat moet je daarvoor doen? Wat moet je kunnen om deze werkzaamheden goed uit te voeren? Soms helpt het als je anderen mee laat denken.


Maak een lijst van alle dingen die je voor de functie absoluut moet kunnen en eventueel vaardigheden die nog meer van pas kunnen komen. Daarna bekijk je de lijst en kies je welke vaardigheden op jou van toepassing zijn. Kun je bij deze selectie goed beargumenteren dat je ze beheerst? Dan zet je ze op je cv.


Je vaardigheden zijn iets anders dan je eigenschappen. Het zijn dingen die je kunt omdat je ze hebt geleerd. Bijvoorbeeld door er ervaring mee op te doen of tijdens een cursus of opleiding.

Maak een goede indruk met je cv-vaardigheden


Vaardigheden en eigenschappen lopen nogal eens door elkaar heen op een cv. Dat is niet erg, zolang je eigenschappen maar geen vaardigheden noemt. Je gebruikt dan bijvoorbeeld als koptekst 'Over mij' of 'Wat mij geschikt maakt voor de functie…’ of simpelweg 'kwaliteiten'.


Goede vaardigheden voor op jouw cv voldoen aan twee voorwaarden. 1) Ze sluiten direct aan op de vacature, en 2) niet iedereen heeft deze vaardigheden. Ze maken jou bijzonder, het is je onderscheidend vermogen. Verderop in dit artikel vind je een lijstje met vaardigheden die het goed doen op je cv.


DON'T - overdrijven

Het is absoluut belangrijk om op je cv positief over jezelf te zijn maar overdrijf het niet. Vaardigheden die je niet beheerst, horen ook niet op je cv. Klinkt als een open deur hè? Kon je jezelf op vakantie goed redden in het Frans? Bedenk dan goed of dit ook zo zou zijn in een zakelijke setting. Test het door even het Franse journaal te luisteren en daarna iemand in het Frans na te vertellen. Lukt dat niet? Dan komt beheersing van de Franse taal niet op je cv.


vaardigheden presenteren op je cv (met voorbeelden)


Je wilt dat een recruiter (of selectierobot) je vaardigheden ziet en er niet overheen leest. Verstop ze daarom niet in de omschrijving van je werkervaring. Wanneer recruiters als detectives op zoek moeten naar de vaardigheden die ze zoeken, werkt dit niet in je voordeel. Hoe dan wel?


DO - Laat je vaardigheden opvallen

Er zijn verschillende goede manieren om je vaardigheden op je cv te vermelden. Ik laat je 4 voorbeelden zien.


1. Een checklist van je vaardigheden

Geen recruiter die dit lijstje over het hoofd ziet. Je kunt er niet omheen. Zo duidelijk als wat. Een combinatie van harde vaardigheden (zoals ruime ervaring met software, goede beheersing van Engelse taal) en zachte vaardigheden (zoals samenwerken, communicatieve vaardigheden) werkt het best. Marketingtrucje: een oneven aantal vaardigheden komt het meest geloofwaardig over.


Vaardigheden op cv: de checklist.
Vaardigheden op cv: de checklist.

2. Vaardigheden verwerken in een profielschets

Gevaarlijk, omdat de recruiter hier iets meer moeite moet doen. Als je je vaardigheden maar opzichtig genoeg in je tekst 'verstopt' geef je ze hiermee wel een persoonlijke touch. Om je vaardigheden genoeg op te laten vallen kun je ze ook dikgedrukt laten opvallen tussen de andere woorden.


Vaardigheden op je cv: in profielschets
Vaardigheden op je cv: in profielschets

3. Vaardigheden laten zien in infographics

Ik ben dol op infographics! Als jouw vaardigheden grafisch weer te geven zijn en helemaal als je solliciteert op een creatieve functie, zijn infographics een bijzonder goede manier om je cv te pimpen. Door tekst, opsommingen en infographics af te wisselen wordt jouw cv namelijk ook nog eens heel prettig om te lezen. Resultaat: een blije recruiter. Score!


Vaardigheden op je cv: de infographic
Vaardigheden op je cv: de infographic

4. Opsomming - Dit kun je aan mij overlaten:

Op deze manier som je niet alleen je vaardigheden op maar laat je een werkgever direct weten waarmee je kunt helpen. Hiermee versterk je het gevoel dat ze jou bij de werkgever nodig hebben.


Vaardigheden op cv: de opsomming
Vaardigheden op cv: de opsomming

Dit zijn Goed scorende vaardigheden op cv's


Hier komt dan eindelijk het beloofde lijstje van harde vaardigheden die (indien van toepassing) goed scoren op je cv. De softskills bewaren we nog even voor een ander blog.

  • organiseren

  • prioriteiten stellen

  • timemanagement

  • strategisch denken

  • plannen

  • spreken in het openbaar

  • presentaties geven

  • schriftelijke communicatie

  • motiveren en enthousiasmeren

  • feedback geven en ontvangen

  • vergadertechnieken

  • luistervaardigheid

  • talen die je beheerst

  • beheersing van softwareprogramma's

  • adviesvaardigheden

  • ontwikkelen (van wat dan ook)

  • methodieken die je beheerst (zoals bijvoorbeeld Lean, Scrum, Prince etc.)

  • allerlei soorten management (procesmanagement, stakeholdermanagement personeelsmanagement etc.)

Weet je niet welke van deze je moet kiezen? Ik adviseer je om bij elke functie waarop je solliciteert je cv aan te passen. Je kiest dus steeds de vaardigheden die de werkgever belangrijk vindt. Beheers je iets, wat totaal niet nodig is voor de functie? Dan hoeft die vaardigheid niet op je cv. Als je op die manier door de lijst gaat houd je enkele kernvaardigheden over die je goed beheerst én relevant zijn voor de functie.


DO - gebruik positieve benamingen voor je vaardigheden.

Hóe je jouw vaardigheden omschrijft maakt ook nog uit. Je kunt natuurlijk zeggen dat je goed bent in delegeren en manipuleren. Hoewel het op zich geen negatieve woorden zijn, hebben ze bij veel mensen een negatieve lading (werk doorschuiven en mensen gemeen bespelen). Je kunt in plaats daarvan ook vertellen dat je goed bent in het motiveren of enthousiast maken van je collega's, waardoor zij zich betrokken voelen bij je werk en de samenwerking wordt versterkt. Eigenlijk hetzelfde maar positief!


DON'T – laten opvallen waar je niet goed in bent.

Vaardigheden die je niet beheerst, horen ook niet op je cv. Zeker als je je vaardigheden grafisch weergeeft; een vaardigheid met waarde 1 van 5 kun je beter weglaten.


de juiste vaardigheden op je cv zetten: de do's & don'ts
Een cv maken niet jouw vaardigheid?

Een cv maken niet jouw vaardigheid?


Ik weet het; zelfs met deze tips kan het een lastig klusje zijn om je vaardigheden goed op je cv te krijgen. Lees daarom ook dit blog over het maken van een showstopper van een cv.


En misschien kan iemand je cv voor je nakijken voordat je hem verstuurt? Tip: vraag hiervoor een oud-collega, want die weet hoe jij je gedraagt op de werkvloer. Meer over feedback gebruiken bij het maken van een cv lees je in dit blog.


Daarnaast kun je natuurlijk een van de experts hier op het platform om advies vragen. Het wemelt hier van de enthousiaste mensen die jou graag helpen. Succes!

bottom of page