top of page

Zo maak je een creatief cv

Updated: Sep 13, 2022

[Met 15+ ideeën, links en voorbeelden ter inspiratie]


Heb jij nog een wit A4-tje waarop je met zwarte Times New Roman-tekst je personalia, opleidingen en werkervaringen in chronologische volgorde opgesomd hebt? Dan is dit blog voor jou. Want dat kan niet meer. Tenminste, als je op de goede stapel terecht wil komen is het zaak om dit ik-val-haast-in-slaap-cv om te zetten in een aansprekend en onderscheidend creatief cv.


Deze onderwerpen bespreken we allemaal in dit blog:


Creatief cv: tools en templates


Om een creatief cv te maken hoef je tegenwoordig geen vormgever of designer meer te zijn. Er zijn heel veel websites, templates en programma's op internet te vinden om je hiermee te helpen. Je downloadt tegen betaling professionele templates die te bewerken zijn in een programma naar keuze bij bijvoorbeeld Ceative Market of een van de vele andere aanbieders. Met een cv-maker is het een kwestie van je gegevens invullen op de website en vervolgens komt er een pdf'je uitrollen.


Er zijn ook heel wat professionals die klaar staan om je te helpen. Ze willen je saaie of verouderde cv voor je updaten en omzetten naar een onderscheidend cv door middel van een complete herschrijving. Of ze maken een nieuw cv op maat naar aanleiding van een uitgebreid interview.


Dat is lekker als je er graag wat expertise bijhaalt en geen zin of tijd hebt om hier zelf mee aan de slag te gaan. Ben jij meer het type dat handig is met tekst en vormgeving en het graag zelf wil doen? Dan kan het ook heel goed gratis.


Creatief cv maken gratis


De meest bekende manier om een creatief cv te maken? Gebruik de Word-templates die het programma zelf beschikbaar heeft. (Bestand > Nieuw > Cv's en sollicitatiebrieven). Je kunt de templates personaliseren met een eigen foto en de kleuren van de grafische elementen aanpassen. Alle onderdelen zijn te verschuiven en je kunt de indeling helemaal op maat maken. En dan heb je een creatief cv, gratis!


De nadelen van de standaard sjablonen in Word:

  1. Als jouw info niet past in de template zoals het is, heb je iets meer kennis van het programma nodig om het cv op maat te maken. Er zijn heel wat meer functies bij nodig dan dat je normaal gesproken gebruikt om een stukje tekst te typen.

  2. Omdat Word een veelgebruikt programma is, en er een beperkt aantal cv-templates zijn, loop je ook kans om niet de enige sollicitant te zijn met een cv in dit template. Dat is jammer, want je moet jezelf natuurlijk zoveel mogelijk onderscheiden.

  3. Dit zijn nog niet de meest creatieve cv's. Verderop in dit artikel vind je nog veel creatievere voorbeelden om op te vallen met een creatieve sollicitatie.

Creatief cv-voorbeeld? Onderstaande templates zijn gratis beschikbaar in Word.

Hetzelfde geldt voor designprogramma Canva. Het is een designprogramma voor niet-designers met een enorme hoeveelheid aan cv-templates. Je moet het dus even in de vingers krijgen, maar het is niet moeilijk. Het meeste wijst zichzelf. Bovendien staat het internet vól met handige Canva-tutorials. Zodra je het een beetje doorkrijgt, is het erg leuk om te doen!


Als je bezig bent in Canva wordt je creativiteit maximaal gestimuleerd. Er zijn vele iconen, figuren en foto's beschikbaar. Je kunt lagen over elkaar maken wat bijvoorbeeld gave achtergronden met foto's mogelijk maakt. Zo gebruikte ik ooit een winkelwagentje in de achtergrond van de sidebar op het cv van een supermarktmanager. Canva heeft ook een enorme hoeveelheid lettertypes en maakt speciale effecten met tekst mogelijk. Je bewerkt je foto's in het programma met filters of geavanceerd. Met meer kleuren dan de regenboog kun je een origineel en creatief cv maken, helemaal in je eigen stijl.


De gratis versie biedt je al heel veel mogelijkheden, maar sommige templates en figuren, afbeeldingen en iconen zijn pas te gebruiken als je de betaalde versie gebruikt. Mijn ervaring is dat dat bij creatieve cv's niet zo'n punt is. Het is wel onwijs handig, die betaalde versie. Veel meer en mooiere foto's, figuren en sjablonen. Lijkt het je wat, kun je Canva pro de eerste 30 dagen gratis uitproberen.


Wil jij een creatief cv als voorbeeld? De templates in het programma geven je alle inspiratie die je nodig hebt. Als voorproefje heb ik hieronder 3 voorbeelden van cv's die in Canva zijn gemaakt.



Er zijn ook aanbieders van betaalde cv-templates die enkele varianten gratis aanbieden. Dit zag ik bijvoorbeeld bij WETALENT. Het zijn Word-templates. Het verschil tussen de gratis en betaalde templates? De betaalde versies hebben icoontjes, diagrammen en zelfs een wereldkaartje. Ze zijn niet duur. Een eventueel nadeel kan zijn dat je meer dan 2 pagina's nodig hebt. Dat kan bij deze aanbieder niet. Alakiek is de onderneming van Marieke Soutendijk, een professioneel cv-maker die ook templates te koop heeft op haar site. Wij spraken haar onlangs trouwens over haar werk en vroegen haar naar tips dat lees je hier.


Creatief cv maken

Je hebt een vorm gekozen? Tijd om een eigen creatief cv te maken. Maar... waar begin je? En waar eindig je? Moet alles erop? We lopen alle onderdelen even met je door.


Personalia

Je naam, adres geboortedatum. Zorg dat je naam duidelijk vermeld staat. Je wil natuurlijk dat jouw naam blijft hangen. Alle andere namen mag de selecteur vergeten. Je geboortedatum is overigens niet verplicht! Als jij denkt dat het je tegenwerkt, laat het dan gewoon weg. Je contactgegevens moeten natuurlijk kloppen. Dus check deze dubbel. Anders kunnen ze je niet bereiken op het moment dat de keuze op jou valt.


Functietitel

Solliciteer je voor een specifieke functie? En is je huidige functietitel daar relevant voor? Vermeld hem dan onder je naam. Maak je een carrièreswitch, dan kun je dit beter weglaten óf vervangen door eigenschappen die passen bij de toekomstige functie. Om je een voorstelling te kunnen maken: stel dat je accountmanager bent. En nu ga je solliciteren op een vacature van uitvaartbegeleider. Dan zou dat er zo uit kunnen zien:


Marieke Peters

Empathisch en professioneel


Social media

Bepaal even goed wat relevant is voor je vakgebied. En ook of er niets op staat dat je imago uh... niet ten goede komt, zeg maar. Het is mooi om icoontjes op je cv te plaatsen, bij je contactinformatie. Zorg dan ook dat ze klikbaar zijn en direct doorlinken naar je profielen. Je cv wordt in de eerste instantie toch altijd digitaal bekeken. Zo maak je het de selecteurs lekker makkelijk.


creatief cv met social media iconen
Sociale media-iconen op een creatief cv: aangepast in de kleurstelling van de rest van het cv

Profielschets

Je profielschets, of pitch of het over mij-gedeelte moet een kort maar krachtig stukje zijn waarin je een stukje persoonlijkheid laat zien. Herhaal hier niet jouw ervaring en opleiding want zaken dubbel vermelden, dat is zonde van de ruimte op je cv.


Een goede strategie voor deze pitch? Bedenk een stuk of 3/4 functie gerelateerde eigenschappen van jezelf en bouw je tekst hieromheen. En vergeet niet: je wilde een creatief cv. Dit is een uitgelezen kans om je creativiteit met woorden te laten zien. In dit blog vind je nog een goede tip die je voor dit stukje kunt gebruiken.


Werkervaring

Dit neemt de meeste ruimte in beslag. Zorg dat de meest relevante werkervaring het meest uitgebreid wordt toegelicht. Meestal is dat je laatste functie omdat die het kortst geleden is en je verder gaat in hetzelfde vakgebied. Maar dit is natuurlijk niet altijd zo. Ga je een andere kant op, heb je misschien alleen vrijwilligerservaring in die richting. Iets dat normaal gesproken onderaan of in een sidebar komt te staan. Of als je laatste functie een misstap was, zet je misschien liever één werkgever daarvoor bovenaan. Minder relevant mag kleiner weergegeven worden. Niet relevant? Dat kun je gewoon schrappen. Het leidt alleen maar af.


Noteer per functie minimaal:

- De kernopdracht (alles wat je deed, stond in dienst van...)

- De kerntaken (Een stuk of 5 á 6.) Maak het prettig leesbaar met bulletpoints.


Noteer per functie eventueel:

- Noemenswaardige resultaten;

- Een korte aanbeveling van een leidinggevende.



Opleiding

Opleidingen, cursussen, trainingen, workshops... alles wat onder het kopje educatie valt en relevant is voor de functie komt hier. Een belangrijk onderdeel. Vermeld naast de opleiding eventueel je gekozen specialisatie, de (verwachte) afstudeerdatum of aanvullende certificaten. En als het ertoe doet voor de functie ook je rijbewijzen.


Vaardigheden

Vaardigheden zijn meetbare, functionele vaardigheden met objecten of programma's. Niet te verwarren met eigenschappen en talenten. Ik val in herhaling maar ook hier is relevantie weer het sleutelwoord. Dat jij goed bent in je hond trainen, doet niet ter zake als je solliciteert voor de vacature van contentstrateeg.


Als je tóch een creatief cv aan het maken bent, laat dan meteen zien hoe ontwikkeld die vaardigheden zijn. Denk aan een diagram dat het beheersingsniveau van talen en computerprogramma's weergeeft. Wat je ook kunt doen, en dat is heel sterk, het aantal jaar dat je ervaring hebt in die vaardigheid vermelden. Die ervaringsjaren zijn harde feiten waar een selecteur niet omheen kan. Cijfers werken sowieso overtuigend, dus maak er gebruik van waar het kan.

vaardigheden op een creatief cv
voorbeeld van een vaardighedendiagram op een creatief cv

Referenties

Dit móet niet. Een zinnetje 'referenties op aanvraag' is ook voldoende. Dan trigger je 'ze' ook om contact met je op te laten nemen. Als je aanbevelingen hebt, kan dat wel een mooie categorie met toegevoegde waarde vormen. Dat is, als je er ruimte voor hebt. Maak hier niet een nieuwe pagina voor aan, maar als je toch nog wat opvulling kunt gebruiken, is het prima.


Overig

Onderscheidingen, prestaties, nevenactiviteiten en hobby's... maar alleen als het iets toevoegt. Dat wil zeggen, zegt het iets over je karakter, normen en waarden of vaardigheden (vrijwilligerswerk bijvoorbeeld)? Ga ervoor. Ook hobby's kunnen iets over je zeggen dat past bij de vacature. Maar wees selectief. Bedenk goed of de naaiclub je kan helpen aan deze job, of dat je het voor nu, even achterwege laat.


Hoe creatief mag het cv worden?


Goede vraag, al zeg ik het zelf. Want, kun je ook te ver gaan met je creativiteit? Het antwoord is ja. In onderstaande gevallen ben je, als je het mij vraagt, doelen aan het voorbijstreven.

- Als alle informatie op het cv niet meer te overzien is door een te creatieve indeling.

- Als het te jolig is bij een serieuze vacature.

- Als de stijl helemaal niet aansluit bij de organisatie.

- Of als je te veel moeite moet doen om het cv te ontcijferen. Jouw geschiktheid moet snel helder worden.



Onthoud daarom dit: de inhoud is altijd belangrijker dan de vorm. De essentie van jou als kandidaat voor deze functie moet snel duidelijk worden. Dat betekent dat je een goede indeling nodig hebt. Een goede indeling laat -ook bij de meest creatieve cv vormen- opvallen wat belangrijk is. Binnen enkele seconden moet een selecteur weten wat voor vlees hij in de kuip heeft.


Mijn advies is om op pagina 1 boven de vouw, deze zaken samen te vatten.

  • Naam

  • Foto

  • Kernvaardigheden

  • Meest relevante ervaring

  • Meest relevante opleiding

Kijk ook even naar de functie. Als je als vormgever of designer solliciteert, wordt er wel wat van je verwacht. Een origineel creatief cv maken is dan een must. Solliciteer je als programmeur of iets anders in de ICT? Dan kom je bijvoorbeeld eerder weg met een QR-code of een cv in html (kan dat?) dan in een functie buiten dat vakgebied.


In onderstaande voorbeelden van creatieve cv's zie je onderscheidend vermogen, een eigen stijl én dat de inhoud nog steeds heel overzichtelijk is weergegeven.


Creatief cv voorbeeld


Ik ken ook verhalen van héél bijzondere vormen. Waarbij het solliciteren als een heuse campagne benaderd werd. Er werd verder gedacht dan een mooie template en een medium gekozen waarvan de sollicitanten zeker wisten dat het door de potentiële werkgevers gezien werd.


Welk creatief cv vind jij het gaafste voorbeeld?

  • Een (soort van) cv dat gedrukt stond op een bierviltje en verspreid werd in verschillende kroegen. Ook hier bood de QR-code uitkomst.

  • Een persbericht schrijven en verspreiden via de lokale media.

  • Een wekelijkse column schrijven over je sollicitatieavonturen en via social media verspreiden. (Is dat iets voor jou? Wil je dat op dit blog doen? Neem contact op!)

  • In plaats van een mailtje versturen, de sollicitatie afgeven inclusief een gepimpt koekblik vol logo's van de organisatie.

  • Een gepersonaliseerd LEGO-poppetje! Het poppetje had het uiterlijk van de kandidaat en de verpakking een beschrijving van de sollicitant.

  • Een cv, opgemaakt als Google-zoekpagina. (Denk dat ik wel weet waar deze persoon solliciteerde)

  • Een cv in de vorm van een beslisboom, beginnend met de vraag 'Zoekt u een [functienaam]?

  • Dit is pas out of the box! Een interactieve sollicitatie in de vorm van een game.

  • En dit is geen cv, maar wél creatief. Een sollicitatievideo zoals onderstaand van Bob.



Geïnspireerd? Aan de slag.


Wij hopen dat je op een idee gekomen bent door dit blog en genoeg informatie gevonden hebt om zelf een creatief cv te maken. En als jij nog meer leuke voorbeelden kent, of zelf een creatief cv gemaakt hebt dat je wil delen? Vinden wij leuk! Neem contact met ons op. We zijn hier om elkaar te helpen en te inspireren.


Kunnen wij iets anders voor je betekenen om jezelf in de kijker te spelen? Je bent welkom om een gastblog te schrijven! Als je een originele insteek hebt, (leuk sollicitatieverhaal? Tips voor werkgevers? Herschreven vacaturetekst?) mag je dit podium gebruiken en doen we alles om jouw bereik weer een stukje vergroten. Zelf ging ik trouwens jaren geleden viral met deze open sollicitatie. Het leverde me wel een paar gesprekken maar uiteindelijk geen baan op.



402 views0 comments
bottom of page