top of page

Solliciteren? Lena laat zien hoe het anders kan


Lena Den Otter van Anders solliciteren
Lena Den Otter van Anders Solliciteren. Foto: Kiona Photography

In sollicitatieland hoef je het allemaal niet alleen te doen. Er zijn professionals die je helpen met solliciteren, coaching, cv's, profielfoto's, sollicitatievideo's en nog veel meer. En wij? Wij stellen vragen. Waarmee en hoe helpen de sollicitatiehulp-professionals jou? Hoe is dat zo gekomen? Waarom is dat belangrijk en wat levert het jou als sollicitant dan op?


Deze keer voelden we Lena den Otter van Anders solliciteren aan de spreekwoordelijke tand. Ze deelt haar verhaal, vertelt wat ze voor je kan doen en wat jij daar aan hebt in dit blog.
HOE help jij mensen bij solliciteren of het vinden van een baan?


Met loopbaanbegeleiding, inzicht in jezelf, tot aan onderhandeltraining en alles wat ertussen zit. Daarnaast helpt ik verschillende werkgevers bij het vinden van mensen, waardoor ik een aardig netwerk heb om mensen bij elkaar te brengen.


Hoe komt het dat je hier je werk van gemaakt hebt?


Na mijn studie A&O Psychologie ging ik reizen in Zuidoost-Azië. Mijn doel was om na te denken over wat ik wilde worden als ik later groot zou zijn. De eerste dag had ik dat eigenlijk al bedacht, coach en mediator. Want mensen helpen, daar krijg ik energie van!


Na verschillende succesvolle switches in mijn eigen loopbaan, wist ik dat loopbaancoach de juiste specialisatie binnen coaching was. Niet alleen weet ik hoe het is om te switchen van vakgebied en te wisselen van organisatie, ik weet ook hoe je dat doet zonder te reageren op vacatures.

"Ik weet hoe je wisselt van baan, zónder dat je reageert op vacatures."

Alleen mijn eerste baan heb ik gekregen via de ‘traditionele’ manier van solliciteren en man, man, man, wat was dat een bevalling. Na eerst minimaal 30 keer afgewezen te zijn, waren mijn eisen nihil en maakte het me eigenlijk niet uit waar ik aangenomen zou worden. Altijd met de wetenschap dat ik toch wel door zou groeien binnen de organisatie naar iets wat nog beter bij mij past.


En dat heb ik daarna altijd gedaan. Het resultaat is een eigen bedrijf waarbij ik mensen help om op deze ‘andere’ manier te solliciteren. En dat mediation, dat komt nog wel!


Lena Den Otter van Anders solliciteren
Lena van Anders solliciteren draait de zaken om. Foto: Kiona Photography

Wanneer is Deze 'andere' aanpak belangrijk bij het vinden van een passende baan?


Wat belangrijk is, is dat je ziet welke andere (meer effectieve) manieren er zijn om een nieuwe baan te vinden. Bij Anders Solliciteren gaan we eerst kijken naar jou als persoon. Inzicht in jezelf, wie jij bent, wat je kan en vooral wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt. Dit resulteert in een overzicht van eisen en wensen die jij stelt aan een werkgever.


Vervolgens ga jij op zoek naar een werkgever die bij deze eisen en wensen past! We draaien het echt om. Bij deze methode hoef je jezelf niet te verkopen. Je wordt niet afgewezen, want je reageert niet op vacatures. Je gaat op een onderzoekende manier in gesprek met een organisatie om te toetsen of zij zijn of bieden wat jij verwacht van je werkomgeving.


Op zoek naar een organisatie die bij jou past, dat is Anders solliciteren. Foto: Kiona Photography

Wat gaat er mis bij degenen die jij helpt?


Het meest lastige lijkt het, om achter de sollicitaties vandaan komen. Aan de ene kant word je moe en zakt je zelfvertrouwen van alle afwijzingen. Aan de andere kant kan het spannend zijn om zelf de regie te pakken en werkgevers op een andere manier te benaderen.


Wat ik merk is dat wanneer iets spannend is, mijn coachees de neiging hebben om terug te vallen op het ‘oude’ gedrag en dat is het reageren op vacatures. Terwijl dit tijd is die ze zo veel nuttiger kunnen besteden!


Wat krijgen jouw klanten concreet van jou en wat levert het op?


Je krijgt inzicht, structuur en leert omdenken. Daardoor krijg je plezier in het proces. Dat levert uiteindelijk een (droom)baan of zicht op een (droom)baan op, zonder te hoeven reageren op vacatures of jezelf te hoeven verkopen.


Lena is sollicitatiecoach
Lena's tips: Doel, durf, doorzettingsvermogen. Foto: Kiona Photography

Wat zijn jouw top 3 tips over solliciteren?


  1. Doel! Bepaal goed wat jij wilt, belangrijk vindt in je werk en van je werkgever. Jij mag ook iets willen/vragen.

  2. Durf! De brutale mensen hebben de halve wereld. Geen vraag is te gek om te stellen.

  3. Doorzettingsvermogen! De Anders Solliciteren-manier vergt iets meer tijd, maar levert een beter passende job op.


Pennen van Anders solliciteren
Anders solliciteren helpt met solliciteren, maar dan anders. Foto: Kiona Photography

Wil jij ook anders solliciteren?


Lijkt Lena's methode je wel wat? Of heb je er nog vragen over? Breng een bezoek aan haar website of neem direct contact met haar op. (Je hebt het gezien, geen vraag is te gek). Mailen mag naar lena@anderssolliciteren.nl, maar de beller is altijd sneller! Dat kan via 06-43755267.


Help jij ook werkzoekenden?


Als je dit nu zit te lezen en je denkt: hé ik heb ook een product of dienst waarmee ik werkzoekenden help! Dan willen wij jou spreken. Of je nu een kei bent in profielfoto's maken, cv's pimpen, personal branding-expert bent of sollicitatietrainingen geeft. Neem contact met ons op als het je leuk lijkt om je tips en adviezen met de lezers van ALLES voor DIE BAAN te delen.

Kommentare


bottom of page