top of page

Sollicitatiebrief schrijven in 5 Simpele stappen

Updated: Aug 9, 2022


5 dingen om af te vinken bij het schrijven van een sollicitatiebrief

Een sollicitatiebrief schrijven valt veel mensen zwaar. Je vervalt al snel in clichés of somt je werkervaring nog maar eens op om aan te tonen waarom je geschikt bent voor die functie. In dit blog maak ik het makkelijker voor je met 5 supersimpele stappen. Gebruik het steeds opnieuw bij het opstellen van jouw sollicitatiebrief.1. Inleiding


Het stukje van de sollicitatiebrief waarin de meeste clichés voorkomen. Hiermee is het meteen ook een mooie kans om je te onderscheiden. Dit lukt namelijk al als je de brief niet start met: "hier of daar las ik de vacature van functie x waarop ik zo enthousiast werd dat ik direct besloot te reageren". Hoe dan? Wees creatief! Bestudeer alle uitingen en de tone of voice van het bedrijf en spreek ze aan in hun eigen taal.


“Kandidaten 'praten' in de brief vooral over zichzelf en waarom ze zo goed zijn, versus waarom ze juist bij deze organisatie willen werken.”

sollicitatiebrief schrijven

2. motiveer waarom je kiest om te solliciteren bij juist déze organisatie


Onderscheidingskans twee! Dit wordt namelijk vaak vergeten. Kandidaten 'praten' in de brief vooral over zichzelf en waarom ze zo goed zijn, versus waarom het bedrijf zo goed is en waarom ze daar zo graag willen werken. En dát is (oprecht of niet) toch wat ze allemaal graag willen horen. Verdiep je in het bedrijf. Kijk verder dan de vacaturetekst. Kijk naar de pagina's over ons of werken bij en vergeet de missie en visie niet door te nemen. Wat vindt je interessant, wat spreekt je aan? Zoek de match en omschrijf dit.


3. motiveer waarom jij jezelf deze functie ziet uitvoeren


Dit doet natuurlijk iedereen. Hoe doe je het dan anders dan de rest? Houd dit in gedachten: jouw sollicitatiebrief moet een toevoeging zijn aan het cv en geen herhaling van het cv. Je kunt natuurlijk kort verwijzen naar je ervaring, maar schrijf verder vooral wat ze níet terug kunnen vinden in het cv. Welke vaardigheden (die van toepassing zijn in deze functie) zijn het best ontwikkeld? Houd het vooral bij harde competenties. Dat komt krachtig over.4. wat voeg jij toe?


Heb je nog iets te bieden wat niet in de functie-eisen staat, maar wél van pas zal komen? Is er een buitenlandse vestiging waar jij de taal van spreekt? Zijn er afdelingen waarmee je moet samenwerken waar jij kennis van hebt? Zijn er persoonlijke eigenschappen waar heel het team plezier van heeft? Weer een kans om jouw meerwaarde te tonen. Pak hem!

5. Afsluiting


Weer een valkuil voor clichés. Zucht... wat moeten we er toch mee. Of: weer een kans om je te onderscheiden! Zorg dat je de lezer met een glimlach en nieuwsgierigheid naar jou achterlaat. Een voorzichtig grapje? Iets waardoor ze benieuwd zijn naar het gesprek? Voorbeeldje: "Graag deel ik in een persoonlijk gesprek mijn visie op [project x/ de fusie met organisatie x.../ marketing anno nu] met u."

Sollicitatiebrief schrijven: een vaste structuur

Schrijf elke sollicitatiebrief opnieuw


Gebruik deze structuur voor jouw sollicitatiebrief als vaste leidraad. Maar schrijf elke brief helemaal opnieuw en zorg dat het volledig op maat gemaakt is voor de desbetreffende organisatie en vacature. Zo dwing je jezelf om het beste uit jezelf te halen en steeds zo creatief mogelijk te zijn. Solliciteren is maatwerk.

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page