top of page

Sollicitatiegesprek voorbereiden [checklist]

Updated: Aug 9, 2022


sollicitatiegesprek voorbereiden: de ultieme checklist

Gefeliciteerd! Als je deze blogpost bent tegengekomen betekent dat waarschijnlijk dat jouw sollicitatie goed genoeg was voor een uitnodiging! Ze willen kennis met je maken. En nu? Hoe ga je deze ronde net zo succesvol doorkomen? Daar is maar een juist antwoord op: voorbereiden, voorbereiden, voorbereiden.


In deze blogpost komen deze onderdelen over het voorbereiden van een sollicitatiegesprek voorbij:


Sollicitatiegesprek voorbereiden stap 1: weet waar je naartoe gaat


Letterlijk? Ja, natuurlijk check je even de routeplanner zodat je weet hoeveel tijd je moet uittrekken en waar het ongeveer is. Ook kijk je even of je er kunt parkeren of als je met het ov gaat of je vanaf het station kunt wandelen. Maar dat bedoel ik niet.


Als jij je sollicitatiegesprek gaat voorbereiden zorg je eerst dat je de organisatie kent. Dat betekent de website doorlezen van A tot Z. Vooral de pagina's over ons, werken bij en nieuws neem je aandachtig door.


Probeer antwoorden op deze vragen te krijgen:

- Wat is de belangrijkste bedrijfsactiviteit?

- Waarom doen ze het? Wat is het hogere doel?

- Waar is de organisatie momenteel mee bezig?


Waarom deze vragen? Vaak krijg je in het begin van het gesprek de vraag: 'wat weet je al over [organisatie x] ? Voor jou geen stress, deze vraag want jij hebt het paraat. Verder is deze informatie interessant om later in het gesprek op in te haken en vragen over te stellen. Maar daar komen we straks op terug.




Sollicitatiegesprek voorbereiden stap 2: weet voor welke vacature je komt


Nogal logisch dat je dat weet. Maar al jij je sollicitatiegesprek goed wil voorbereiden, verdiep je je er ook echt in.

  • Neem de functieomschrijving door en stel je voor hoe je werk er door de dag heen uitziet.

  • Heb je ervaring met de werkzaamheden? Bedenk dan voorbeelden van situaties in voorgaande banen waar je goede resultaten behaald hebt. De kans is groot dat jouw vaardigheden en geschiktheid voor de functie getoetst wordt in het gesprek. Op dat moment gebruik je je voorbeeld (en).

  • Geen ervaring? Bedenk dan welke vaardigheden of eigenschappen jij hebt, die maken dat je geschikt bent voor de functie. Voorbeelden waarbij die vaardigheden van pas kwamen zijn ook altijd goed.

  • Heb je een duidelijk beeld van de vacature? Of komen er nog vragen in je op? Schrijf ze direct op.

Sollicitatiegesprek voorbereiden stap 3: weet met wie je spreekt


Als je weet met wie je het gesprek hebt, wat zijn of haar functie is en de relatie met jouw eventuele baan straks. Google die persoon ook even of check hem of haar op LinkedIN. Soms zie je dat je gezamenlijke connecties of hobby's hebt. Als je dat aanstipt breekt het direct het ijs en schept gelijk een band. En een band is altijd goed!


sollicitatiegesprek voorbereiden

Sollicitatiegesprek voorbereiden stap 4: weet wat ze vragen


Ik hoor je denken: "Maar dat kun je toch helemaal niet weten?" Nou, echtwel. Heel veel vragen komen in elk sollicitatiegesprek terug.


Zo vragen ze altijd of je iets over jezelf wil vertellen. Dat is vaak een momentje dat er veel ge-uhh... als antwoord komt. Niet bij jou! Want jij leest dit nu en gaat je sollicitatiegesprek goed voorbereiden en dus nadenken wat je over jezelf wil vertellen. Geloof me, als je dit niet doet, komt er een onsamenhangend gewauwel uit, en dat wil je niet. Je wil precies de juiste dingen zeggen.


Andere vragen gaan over je motivatie, over de eigenschappen die je zelf op je cv of in je brief genoemd hebt en over je sterke en zwakke punten. Kun je ze benoemen? Oefen even, en schrijf er van ieder drie op. In dit blog ga ik dieper in op alle vragen die je kunt verwachten én stellen.


Sollicitatiegesprek voorbereiden stap 5: weet wat jij wil vragen


Jij moet ook vragen voorbereiden voor het sollicitatiegesprek. En als je nu denkt 'ik moet niks' dan think again. Want dit waarom ze je straks leuk vinden. Ook al zijn je sollicitatiegesprekspartners zichzelf er niet bewust van, je komt geïnteresseerd over als je vragen stelt. Als je hén aan het vertellen kan krijgen zit je helemaal goed. Iedereen vind het leuk als er interesse getoond wordt in hen en ook in hun organisatie. Oké check.


Maar wat vraag je dan?

  • Tijdens de research van stap 1 heb jij misschien al een vraag genoteerd. Niet? Bedenk dan nu een vraag over dat duurzame project waar ze mee bezig zijn of die fusie van onlangs. Of iets anders opmerkelijks dat je tegen bent gekomen. Niks gevonden? Vraag er gewoon naar. Wat zijn de toekomstplannen van het bedrijf? Is altijd een goede vraag. Je laat niet alleen merken dat je geïnteresseerd bent, maar ook dat je je huiswerk gedaan hebt.

  • Dan heb je ook nog vragen over de functie genoteerd in stap 2. Niet? Vraag dan even naar het zwaartepunt van de functie. Wat is het allerbelangrijkste onderdeel, de reden dat jij hier nu aan tafel zit. Dat is ook enorm handig om nog wat extra motivatie te laten blijken. "Dat hoopte ik al, want dat deed ik bij [bedrijf x] ook altijd!"

  • Andere vragen die je altijd kunt stellen gaan over de inhoud van het werk en de procedures binnen het bedrijf. Welke opdracht krijg ik als eerste als ik aangenomen wordt? Wat zijn mijn persoonlijke en de teamdoelstellingen? Hoe ziet mijn inwerktraject eruit? Op welke manier evalueren jullie mijn prestaties? En ga zo maar door.

  • Persoonlijke vragen aan je gesprekspartner doen het ook vaak goed. Kun je vertellen hoe lang je hier zelf al werkt en hoe je hier terecht bent gekomen? Waarom vind je het leuk om hier te werken? Wat vind jij het leuke aan deze functie? Zijn er ook minder leuke kanten?

  • Tot slot kun je vragen stellen over de sollicitatieprocedure. Hoe het verder zal verlopen en op welke termijn je een bericht kunt verwachten. Vraag ook aan het einde hoe het is gegaan. Dat kan je op verschillende manieren doen. Een paar voorbeelden: Wat is jullie indruk van mij? Hoe vonden jullie dat het gesprek is gegaan? Denken jullie dat er sprake is van een match? Je moet het maar durven, maar weggaan en geen flauw idee hebben hoe je het gedaan hebt is een gemiste kans. Vooral omdat je op dit moment nog twijfels kunt wegnemen als deze uitgesproken worden.

Stel niet al deze vragen, dan ga je na een tijdje waarschijnlijk door de irritatiegrens heen en werkt het averechts. Kies er in plaats daarvan een aantal en schrijf ze op.


sollicitatiegesprek voorbereiden: hang je kleding klaar

Sollicitatiegesprek voorbereiden stap 6: praktische dingen


Het klinkt zo simpel allemaal, maar we lopen dit lijstje toch even door. Een goede voorbereiding van je sollicitatiegesprek maken of breken. En daar horen deze dingen ook bij.

  • Schrijf het adres, telefoonnummer en naam van degene waarmee je het gesprek hebt op.

  • Laad je telefoon op.

  • Leg je kleding klaar.

  • Zet je wekker en vertrek op tijd.

Natuurlijk kunnen er onderweg dingen misgaan. Maar dat is niet erg. Want omdat jij bij het sollicitatiegesprek voorbereiden aan alles gedacht hebt, kun je netjes op tijd bellen om de situatie uit te leggen. En je weet dan precies naar wie je moet vragen.


Je bent er klaar voor! Heel veel succes!


Sollicitatiegesprek voorbereiden? Hiermee word je een communicatiesucces


Zelfverzekerd een gesprek voeren is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Wil weten wat ervoor zorgt dat je goed overkomt in een gesprek en dit ook kunnen toepassen? Dan is dit e-book precies wat jij nodig hebt.




48 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page