top of page

Op sollicitatiegesprek: vragen stellen en beantwoorden

Updated: Aug 9, 2022

In een sollicitatiegesprek draait het allemaal om vragen en antwoorden. Dit is een blog met veel voorbeelden van vragen die zij jou zouden kunnen stellen. Want als je al nagedacht hebt over de antwoorden, sta je niet snel met je mond vol tanden. Dat is lekker. Je krijgt ook een lijstje met vragen hebt die jij hen kan stellen. Waarom? Het laat zien dat jij echt geïnteresseerd bent in deze baan. En het heeft meer voordelen. Kom ik zo op terug.


In dit artikel komen de volgende onderwerpen voorbij:


Typische sollicitatiegesprek vragen? Dit zijn de meestgestelde aan de werkgeverskant


In een sollicitatiegesprek weet je nooit precies wat een selecteur jou zal vragen. Het ligt aan de persoon, de organisatie en de baan. Toch zijn er een aantal vragen die vaak terugkomen in een sollicitatiegesprek. De selecteurs en de organisaties kunnen nog zo verschillend zijn: ze hebben namelijk allemaal dezelfde doelen.



Ze willen jou en je talenten leren kennen en ontdekken of je een match bent met de vacature en de organisatie. Je wist door dit blog al dat je je sollicitatie moet voorbereiden. Bedenk, als je toch bezig bent, alvast een antwoord op onderstaande vragen.

1. Vertel eens iets over jezelf.

Een mooie open vraag waar bijna elk sollicitatiegesprek mee begint. Als je niet voorbereid bent, begin je te bazelen over waar je woont, je gezin of je geadopteerde hond met epilepsie. Als je voorbereid bent, pak je deze kans om naast wat persoonlijke info al wat prijs te geven over doelen, ambitie of talenten bijvoorbeeld.


2. Wat zijn je sterke punten?

Kun jij er klakkeloos drie tot vijf noemen? Als je dit oefent, merk je al snel dat het lastiger is dan je denkt. Tel daar nog de druk van het sollicitatiegesprek bij op, en hoppaaa: een black-out. En “Uh… uh… uh…” is erg ongemakkelijk. Naderhand denken: “waarom heb ik in godsnaam gezegd dat ik een kartrekker ben?” ook vervelend. Vooral als het helemaal niet zo is.


3. Wat zijn je zwakke- of verbeterpunten?

Als je de vorige vraag lastig vond, dan moet je deze zéker voorbereiden. Wat helpt is om het antwoord zo te formuleren: “Ik zou heel graag nog willen groeien in …” dan is het meteen positief geformuleerd. Bij voorkeur kies je hier zaken die voor de functie waarde toevoegen, maar niet de kerntaken. Die moet je natuurlijk al zoveel mogelijk beheersen.


4. Hoe zouden je huidige of oud-collega’s jou omschrijven?

In een sollicitatiegesprek vragen ze dit vooral om een beeld te krijgen van hoe jij bent op werkvloer of functioneert in een team. Ter voorbereiding kun je dit ook gewoon echt even aan je collega’s vragen natuurlijk. Ook kun je kijken naar referenties of aanbevelingen die anderen over jou schreven. De truc is om de rode draden te vinden. Leerzame oefening over jezelf! Ik schreef er ook al over in dit blog.


5. Waarom heb je gesolliciteerd op deze functie?

Je kunt deze vraag op twee manieren interpreteren. 1: waarom wil je deze baan? En 2: waarom wil je weg bij je huidige werkgever (als je die nog hebt). Mijn advies: richt je antwoord op waarom je de baan wil. Je doelen, je toekomst, wat je hoopt te vinden in deze nieuwe baan. Als je het toch even over je huidige werkgever hebt, let dan op dat je je nooit negatief over hen uitlaat.


6. Heb jij nog vragen voor ons?

Dit zal de selecteur waarschijnlijk aan het einde van het sollicitatiegesprek vragen. En het antwoord is ja. Je hebt vragen. Altijd. Want door tijdens het sollicitatiegesprek vragen te stellen kom je geïnteresseerd en gemotiveerd over. Weet je niet wat je kunt vragen? Ik wel. Lees snel verder.


Roze achtergrond met blauw vraagteken
Stel altijd vragen tijdens een sollicitatiegesprek!

Tijdens een sollicitatiegesprek vragen stellen


Vragen stellen tijdens een sollicitatiegesprek is altijd een goed idee. Mmm, wacht. Dat moeten we nuanceren. Het moeten wel de juiste vragen zijn.


Je laat ermee zien dat je:

1. geïnteresseerd bent in de organisatie en de vacature

2. gemotiveerd bent om deze functie goed uit te gaan oefenen

3. je voorbereid hebt op dit gesprek


Tijdens het sollicitatiegesprek vragen stellen draagt eraan bij dat ze jou als persoon mogen. Want mensen praten graag over zichzelf (of hun organisatie, functie). Hoe meer je hen aan het woord laat over zichzelf hoe aardiger ze jou vinden. Geloof je het niet? Lees de klassieker Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloedt van Dale Carnegie maar eens. Heel interessant! Anyway: een van de beste sollicitatietips voor het gesprek is dus: vragen stellen.


Sollicitatiegesprek? Deze 15 vragen kan je altijd stellen


Specifieke inhoudelijke vragen over de functie of de afdeling zijn sowieso aan te raden. (Met welk CMS werken jullie? Is de influencer-marketingstrategie tot nu toe succesvol?) Buiten deze vragen hebben we nog een lijstje algemene vragen die altijd kunnen en een goede indruk maken tijdens het sollicitatiegesprek.


1. Hoe ziet de gemiddelde werkdag eruit in deze functie?

2. Wat zijn mijn belangrijkste taken in deze functie?

3. Wat is volgens jullie het leukste aan deze functie? En wat zijn de minder leuke kanten?

4. Kunt u iets vertellen over het inwerktraject?

5. Wat is de reden dat deze vacature is ontstaan?

6. Kunt u iets vertellen over de afdeling?

7. Hoe moet ik me het team voorstellen?

8. Hoe zou u de cultuur binnen de organisatie omschrijven?

9. Hoe zijn jullie zelf bij deze organisatie terecht gekomen?

10. Wordt er binnen het team of binnen de organisatie naar bepaalde doelstellingen toegewerkt?

11. Hoe wordt er binnen de organisatie naar de balans tussen werk en privé aangekeken?

12. Waarom vinden jullie het leuk om hier te werken?

13. Is gedeeltelijk remote werken een optie, wat zijn jullie regels?

14. Hoe ziet de sollicitatieprocedure er verder uit?

15. Hoe vond u het gesprek gaan, wat is uw eerste indruk van mij?


Laten we bij deze laatste vraag even kort stilstaan. Het is namelijk een van de beste tips over een sollicitatiegesprek voeren die ik je kan geven. Het is best een spannende vraag om te stellen. Maar het is de moeite waard. Want als er op dit moment door de selecteur nog twijfel uitgesproken wordt kan jij er nog wat dieper op ingaan en de twijfel weerleggen.

Altijd doen dus!


Twee dames in gesprek aan een tafel.
Gebruik vragen in het sollicitatiegesprek om het gesprek een bepaalde kant op te sturen.

Deze 5 vragen kun je beter niet stellen tijdens een sollicitatiegesprek


Pas op. Je kunt tijdens een sollicitatiegesprek ook iets vragen dat een verkeerde indruk wekt. De selecteur zal zich namelijk ook afvragen waarom je de vraag stelt, die je stelt. Deze vijf voorbeelden van vragen die je beter niet kunt stellen tijdens een sollicitatiegesprek geven je een idee:


1. Hoe lang is de proefperiode? (De selecteur kan denken dat je bang bent om er niet doorheen te komen.)

2. Hoeveel vakantiedagen krijg ik? (De selecteur denkt misschien dat het je om de vakantiedagen te doen is.)

3. Wordt er vaak overgewerkt? (Deze vraag laat geen nieuwsgierigheid of motivatie zien, eerder het tegenovergestelde.)

4. Hoe snel kom ik in aanmerking voor loonsverhoging? (De selecteur denkt: ‘Misschien moet jij je eerst even bewijzen.’)

5. Gaan jullie mijn achtergrond checken? (De selecteur denkt dat je misschien iets te verbergen hebt. Ze mogen dit alleen met jouw toestemming doen, trouwens.)

Probeer tijdens het sollicitatiegesprek met je vragen te laten zien dat je al bezig bent een voorstelling te maken van hoe je deze functie zo goed mogelijk zou kunnen uitvoeren. Dat geeft weer een extra boost aan je gemotiveerde indruk.


Natuurlijk zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden ook belangrijk om te weten. Deze vragen komen in het tweede gesprek aan de orde. Om er niet zo specifiek op in te gaan kun je ook vragen of ze de voorwaarden per e-mail willen sturen. Dat doen ze waarschijnlijk sowieso, als ze je een aanbod doen.


Wat hebben we nu geleerd over het sollicitatiegesprek en vragen stellen van beide kanten?


Sollicitatiegesprekken vragen om voorbereiding. Je doet er goed aan om:

  • vragen te bedenken die zij jou kunnen stellen;

  • antwoorden te bedenken op de vragen die zij jou kunnen stellen;

  • vragen te bedenken die je zelf kunt stellen;

  • jezelf in te lezen over de organisatie (om inhoudelijke vragen te stellen).


Raam met neonletters en de vraag: What is your story?
Bereid je altijd voor op de vraag of je iets over jezelf wil vertellen.

Nog vragen?


Hopelijk hebben wij je een beetje op weg geholpen met dit blog. Heb jij nog vragen aan ons over het sollicitatiegesprek? We horen graag waar je mee worstelt. Neem contact op, en misschien lees je het antwoord dan terug in een volgend blog.

Recent Posts

See All
bottom of page