top of page

Droomvacature gevonden? Zo kunnen ze niet om je heen

Updated: Jun 23, 2022


Denk jij: 'op hoop van zegen' op het moment dat je je sollicitatie verstuurt? Hoop jij dan dat er genoeg mensen reageren die minder geschikt zijn of een slechtere brief en cv insturen? Hoop jij dat je daardoor een uitnodiging voor een gesprek krijgt?


Waarschuwing: dit blog is een schop onder de kont, dus vooral niet lezen als je daar geen zin in hebt.


Natuurlijk doe jij heel erg je best op jouw sollicitaties. Maar je denkt óók dat je heel erg afhankelijk bent van de selecteurs, de enorme concurrentie, het aantal uren en meer. Ik heb nieuws voor je. De markt is omgedraaid. Er zijn meer banen dan mensen. En ook als selecteurs zich nog niet altijd zo gedragen, zij zijn nu afhankelijk van jou. Jij bent aan zet.


En al was dit niet zo en draait de markt weer om, zo'n mindset gaat jou niet helpen. Wat jij nodig hebt is shift in perspectief. Want het ís gewoon mogelijk. Je moet alleen zorgen dat 'ze' ab-so-luut niet om je heen kunnen.


Maak indruk


Ja, er is concurrentie. En ja, er zijn altijd factoren die je niet kunt voorzien en die kunnen het proces bemoeilijken. Maar: als je álles -maar dan ook echt alles- uit de kast haalt om je kop boven het maaiveld uit te steken, dan wordt je echt wel uitgenodigd.


Je moet 'gewoon' heel veel indruk maken. Eenmaal op gesprek is het dan natuurlijk opnieuw spannend of je elkaar kunt vinden, maar zonder gesprek is het sowieso een gemiste kans.Om indruk te maken heb je twee dingen nodig:

1.tijd;

2. kennis van solliciteren anno nu.


Nummer 1 heeft iedereen. Zo niet - wait what? Voor je droombaan maak je toch tijd? Je wil er in een uurtje klaar mee zijn? Dat is jammer. Stop maar met lezen en blijf maar lekker in je comfortzone zitten. Ik spendeer er persoonlijk liever een hele dag aan, met resultaat, dan een uurtje dat naderhand verloren blijkt te zijn.

Nummer twee -kennis van solliciteren anno nu- is een kwestie van verdiepen. (Daar gaat je tijd al.) Leer wat onderzoek heeft uitgewezen over winnende sollicitaties. Zo wist ik eerst bijvoorbeeld niet dat een cv met foto altijd voorsprong heeft op een cv zonder foto. Door zo'n klein verschil startte ik al met een fikse achterstand. Ondanks gelijke geschiktheid. Leer dus hoe je jezelf optimaal presenteert en jouw kennis en vaardigheden binnen enkele blikken helder worden.

“Het gaat er niet om hoe goed je bent. Het gaat erom hoe goed dit overkomt in je sollicitatie.”

Wil AANGENOMEN WORDEN? dan moet ALLES kloppen.


Ook al ben je de beste in jouw vak, met een crappy cv kan je het vergeten. Als je cv goed is, maar jouw sollicitatiebrief loopt niet, kan je het ook vergeten. Als je layout en vormgeving de bom is, maar de indeling en inhoud verwaarloosd is, pak maar in. Heel je schriftelijke sollicitatie genaild en loop je vervolgens te stotteren tijdens het gesprek? Buh-bye.


Het is eigenlijk heel simpel. Wil je aangenomen worden? Moet je op gesprek. Wil je op gesprek? Dan moet ALLES kloppen in jouw sollicitatie. Zodat de selecteurs, ondanks hun persoonlijke voorkeuren of meningen, simpelweg niet om je heen kunnen. En als je dát doorhebt... ligt de wereld voor je open.Ga ervoor


Zorg dat de layout aantrekkelijk is. Dat je cv meteen indruk maakt. Dat je een goede profielfoto hebt. Zorg dat de indeling van jouw cv doordacht is. Zorg dat de inhoud begrijpelijk is voor iedereen, jouw beste vaardigheden weergeeft en leest als een trein. En zorg bovendien voor een lekker lezende, inhoudelijk onderscheidende sollicitatiebrief zonder clichés. Kortom doe ALLES wat je kúnt doen voor DIE BAAN. Als je hem écht wilt.De beste sollicitatietips

Dus informeer jezelf en laat je helpen. ALLES VOOR DIE BAAN is opgericht met deze mindset. We willen jou empoweren met alle info die we hebben en kunnen vinden.


Solliciteren is te leren. Schroom niet om anderen te vragen om hulp bij solliciteren. Dat is niet gek, iedereen doet het. Laat je brief nalezen, vraag meningen van anderen en hoe ze jou zouden omschrijven bijvoorbeeld voor goede input. Zo weet je of je op de juiste weg zit en waar er nog verbetering mogelijk is.


Je kunt er zelfs professionals bij betrekken zoals Martine die helpt met je outfit of Joyce die je met haar platform helpt om de juiste mensen te ontmoeten. Lees hier alles over een originele sollicitatiebrief of schakel Romy in voor een onderscheidend cv.


Wij beantwoorden jouw vragen


We zijn hier voor jou. Daarom willen we graag weten waar jij nu het meest tegenaan loopt. Wat vind je het moeilijkste deel van solliciteren? Waarom word jij steeds afgewezen? Of wat staat jou in de weg om een fijne baan en een fijne werkplek te vinden? Laat het ons weten en wellicht krijg je de antwoorden in een volgend blog!


Comentarios


bottom of page