top of page

Martine geeft kledingadvies aan sollicitanten

Updated: Sep 24, 2021


Ben je aan het solliciteren of op zoek naar een (andere) baan? Dat hoef je niet alleen te doen. Nederland is heel wat professionals rijk op het gebied van sollicitatie-hulp. Ze maken cv's, brieven en profielfoto's voor je, coachen en begeleiden je en nog veel meer. Wij willen ze allemaal spreken. Wat kunnen ze voor je doen en waarom is dat nodig? En hebben ze nog waardevolle sollicitatietips?


Deze keer: Martine Verheij van Your professional stylecoach.


HOE help jij mensen succesvoller te solliciteren?


Ik adviseer mensen over hun kledingkeuze voor een sollicitatie. Ik laat mensen nadenken over welke eerste indruk zij willen maken en op basis daarvan kijk ik welke kleur en kleding bij iemand past.


Vertel er eens wat meer over, waarom en hoe begon het?


In mijn vorige leven als marketeer merkte ik al vaak dat kleur en kleding heel veel invloed had op hoe mensen reageren. Ik merkte dat je je op bepaalde situaties kan kleden en dat dit effect had op mijn gevoel en op de manier waarop men naar mij keek. Toen ik eenmaal een kleuranalyse had gedaan, was ik om. Dit moest iedereen ervaren!

"Een outfit is vaak het sluitstuk van de voorbereiding op een gesprek en wordt ’s morgens vroeg in alle haast nog even uitgezocht. Een gemiste kans!"

Daarna is het snel gegaan. Ik heb mijn baan opgezegd en ben gestart als zelfstandige. Gaandeweg merkte ik dat veel mensen niet goed kunnen inschatten hoe zij zich moeten kleden bij een sollicitatie. Of zij hebben al heel lang niet gesolliciteerd, waardoor zij het niet meer weten wat passend is. Ik werd gevraagd om workshops te geven bij bedrijven zoals het VU Medisch Centrum en het UWV.Waarom is Kledingkeuze een belangrijk onderdeel van solliciteren?


Je maakt maar 1x een eerste indruk! En die eerste indruk wordt voor meer dan 55% bepaald door je uiterlijk. Iemand bepaalt in 2 seconden wat ze van je vinden en het duurt wel 5 gesprekken om die eerste indruk aan te passen. Kortom, het is belangrijk om goed na te denken over welke eerste indruk jij wil maken bij je sollicitatie. Wat wil jij laten zien van jezelf?


Zelf heb ik ooit gesolliciteerd in een felrode blouse. Het gesprek ging alle kanten uit, maar ik kwam niet echt aan bod. Dat kan ook aan de werkgever hebben gelegen, maar ook zeker aan mijn rode blouse. Rood is namelijk een kleur die ontzettend afleidt. Mijn gesprekspartner was duidelijk afgeleid door mijn kleding en had daardoor minder oog voor mijn verhaal… Rood is een prachtige kleur, maar niet geschikt om in te solliciteren dus.


Wat gaat er mis bij degenen die jouw hulp vragen?


Veel jonge mensen hebben niet geleerd hoe zij zich moeten kleden bij een sollicitatie. Dus zij kleden zich dan veel te casual of veel te netjes. Of ze trekken iets aan dat totaal niet bij hen of bij de functie past. Maar ook als herintreder op de sollicitatiemarkt kun je de plank misslaan.


Vaak genoeg krijg ik vragen over wat nu gangbaar is om aan te trekken. Wel een jasje of niet? Of het is het sluitstuk van de voorbereiding op een gesprek en wordt ’s morgens vroeg in alle haast nog even bepaald. Een gemiste kans!


kledingkeuze bij solliciteren

Wat krijgen sollicitanten concreet van jou?


Wil je je goed voorbereiden op een sollicitatie dan denk je goed na over hoe je wil overkomen. Geef je op je cv aan dat een van jouw persoonlijkheidskenmerken geordend is, zorg dan ook dat je kleding gestreken en schoon eruit ziet.


Concreet kijk ik met je welke kleuren jou het beste staan en welke kleuren je zou kunnen gebruiken voor de sollicitatie. Daarnaast bepaal ik welke kleding het beste bij jou past en bij de werkomgeving. Het eindresultaat is een outfit waar je je zelfverzekerd en fijn in voelt.


Wat levert Jouw coaching een sollicitant op?


Zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid! Als je je prettig voelt in je kleding, je er niet over na hoeft te denken of je de juiste indruk maakt, dan straal je dat ook uit. Zo heb je meer kans op die gewilde baan!


Welke drie belangrijke tips over Kledingkeuze bij sollicitaties heb jij voor onze lezers?

  1. Denk goed na over hoe jij wil overkomen, wat wil je laten zien van jezelf? Welk beeld moet de werkgever van jou hebben?

  2. Kies kleding die bij jou past en die het beste in jou naar boven haalt. Qua kleur en qua vormen van kleding.

  3. Ga naar binnen met een glimlach op je gezicht!


kledingkeuze bij sollicitaties

Contact met Martine?

wil je ook advies over je sollicitatie-outfit of in contact komen met Martine om een andere reden? Neem een kijkje op www.yourprofessionalstylecoach.com of neem contact op via info@yourporfessionalstylecoach.com of 06-10162520.


Help jij ook werkzoekenden met jouw expertise?

Ben jij bijvoorbeeld goed in het maken van cv's? Verkoop je cv-templates of coach jij mensen naar een nieuwe baan? Mogen wij jou interviewen? Neem dan contact met ons op.Recent Posts

See All

Comments


bottom of page