top of page

Cv maken: dit is het geheime ingrediënt voor succes

Updated: Aug 9, 2022


cv maken

Je gaat je cv maken of herzien. Goed bezig. Het is een mooie eerste stap in het vormgeven van je ambities. Begin er niet pas mee als de vacature er is. Zorg dat het klaarligt en maak het met een edit van een half uurtje passend voor DIE BAAN wanneer die voorbij komt. Want als het zover is, moet alles kloppen. Het volgende helpt als je jezelf blind staart op een aantal A4'tjes die totaal geen recht doen aan jou als persoon, laat staan als professional.


In dit blog lees je:


Wees voorbereid voor je droombaan.

Begin niet pas met een cv maken als de vacature er is. Zorgt dat het cv klaarligt. Dan ben je met een edit van een half uurtje klaar als DIE BAAN voorbijkomt.


Een cv maken vraagt om een objectieve blik


Op jou. Via alle elementen die van waarde zijn voor een werkgever. Oh, is dat het? Nou makkie. Ik ga even objectief naar mezelf kijken, denk je nu misschien. Ha! Daar zit hem de crutch: dat kan dus niet. Vind ik. Voor een cv.


Waarom niet? Jij weet teveel over jezelf. En je wil eigenlijk dat de lezer van jouw cv dat ook te weten komt. Want je barst van de ervaring, vaardigheden een eigenschappen die van toegevoegde waarde zijn. Het resultaat is vaak veel teveel informatie.


Voor een lezer van een cv is het belangrijk om rode draden te definiëren. Structuur en overzicht. Dat leest lekker en zorgt dat er niet teveel nagedacht hoeft te worden over jouw geschiktheid. Want die tijd neemt men nou eenmaal niet bij een eerste selectie.


Het geheime ingrediënt dat je dus niet kunt missen als je een nieuw cv gaat maken is dus: objectieve feedback van anderen.


cv maken met feedback

Een cv maken met feedback


Hoe dan? Nou... anders dan je misschien denkt. Ik bedoel niet, maak een cv en vraag iemand in je directe omgeving om het even te checken. Uiteindelijk is een proeflezer goed om de kleine foutjes eruit te halen, maar voor inhoudelijke feedback is dit niet de beste manier omdat ze je meestal zullen ontzien. Dan zeggen dat je het goed gedaan hebt omdat ze je aardig vinden.


Draai het om. Vraag de juiste mensen op het juiste moment om specifieke feedback. Het juiste moment? Dat is voordat je aan het cv begint. De juiste mensen? Ja. Niet je zus of broer of beste vriend. Zij staan te dichtbij en hebben ook een vertroebelde objectieve blik. Soms té kritisch of juist té lief.


Vraag (oud) collega's, leidinggevenden, of -nemenden, leraren en trainers of klanten en opdrachtgevers. Want zij kennen je op professioneel vlak. En ze zijn gewend wat zakelijker en dus vaak directer met je te communiceren. Bij de meesten van ons is je werkhouding ook heel anders dan je privépersoonlijkheid. Dus dat is belangrijk. Wat je ze vraagt? Hier help ik je mee op weg.


cv maken met meer informatie dan werkervaring en opleidingen

Cv maken? Stel de juiste vragen


Deze vragen gaan je helpen om je cv te maken op een professionele manier. Ik heb de belangrijkste elementen voor je cv per categorie geordend. Denk eerst eens zelf na over deze vragen en laat ze dan door een aantal anderen beantwoorden.


Door de antwoorden met elkaar te vergelijken kom je erachter of je zelfbeeld een beetje klopt, en dat is heel handig. Deze elementen zijn belangrijk om jezelf te onderscheiden bij je sollicitatie: vaardigheden, eigenschappen en toegevoegde waarde.


Vaardigheden

1. Wat vind jij dat ik allemaal goed kan met betrekking tot de kerntaak van mijn functie en waarom?

2. Voor welke functies denk je dat ik nog meer geschikt zou kunnen zijn en waarom?

3. Op welke manieren vind jij dat ik bijdraag aan de missie van de organisatie?

Eigenschappen

1. Op welke manier maken mijn gewoontes en mijn persoonlijkheid verschil bij het uitvoeren van mijn functie?

2. Hou zou je mijn werkhouding omschrijven?

3. Hoe heb je het ervaren om met mijn samen te werken / onder mijn leiding ter werken / mij leiding te geven? Heb je informatie over hoe anderen het (hebben) ervaren?

Toegevoegde waarde

1. Wat vind je dat ik bijdraag aan de afdeling waar ik werk of werkte?

2. Afgezien van de resultaten waarvoor ik ben aangenomen, zijn er zaken te noemen die mijn werk extra hebben opgeleverd? Zo ja, wat?

3. Hou zou je mijn mentaliteit omschrijven?


cv maken met eigenschappen, vaardigheden en toegevoegde waarde

En nu?


Neem een moment om bovenstaande info te verwerken. Psychisch (het kan soms wat anders opleveren dan dat je verwacht) én in je cv natuurlijk. De vaardigheden krijgen een prominente plek. Kies elke sollicitatie de top 5 of 6 die het meest bij de vacature passen.


De eigenschappen kun je goed gebruiken in een jouw persoonlijke pitch. Daarin leg je wat persoonlijkheid, maar wel op professioneel vlak. De toegevoegde waarde zijn extraatjes die je als resultaat bij werkervaring toevoegt, in de pitch verwerkt of zelfs in je sollicitatiebrief gebruikt.


Het e.e.a. is ook afhankelijk van wat je geoogst hebt. Kies je bij elke sollicitatie natuurlijk weer de beste match om een mooie rode draad in het cv te vormen.


Succes! Je hebt weer wat info en inspiratie om verder te gaan met je cv maken.


Een cv maken is nog maar het begin

Want daarna kun je ermee de arbeidsmarkt op. Je stuurt het mee met sollicitaties en zorgt dat de juiste mensen het te zien krijgen. Ook de uitzendbureaus horen erbij.


Vind jij inschrijven bij alle uitzendbureaus in de regio een hoop gedoe? Valt reuze mee. Want via Ik ben beschikbaar.nl doe je dat in 1 keer! Het is een goede eerste stap die in enkele minuten gezet is.


CV maken en gelijk doorpakken: schrijf je in 1x in bij alle uitzendbureaus.74 views0 comments

Comentários


bottom of page