top of page

Anika traint en adviseert je naar een baan


Anika Kampshof Foto: Loenco fotografie

Hulp nodig met het vinden van een baan en/of solliciteren? Er staat een heel legertje professionals voor je klaar. Wij van ALLES voor DIE BAAN willen deze professionele helpers allemaal spreken. Zodat jij meer over hen te weten komt en beter kunt inschatten of dit de hulp is die jij nodig hebt. Deze keer spraken we Anika Kampshof. Met training en loopbaanadvies maakt ze jou sterker op de arbeidsmarkt. Hoe dat zo is gekomen en wat haar aanpak is? Ze deelt haar verhaal en haar beste sollicitatietips in dit interview.




Hoe help jij mensen succesvoller te solliciteren?


Met sollicitatietraining en loopbaanadvies. Ik zet hierbij zowel mijn expertise als werkcoach in als kennis van recruitment en de arbeidsmarkt.


Vertel er eens wat meer over, Hoe ben je op het idee gekomen?


Ik verlangde naar een eigen 'project' naast mijn baan in loondienst, met de vrijheid om mijn eigen doelgroep te kiezen en waar ik mijn eigen creativiteit in kwijt kan.

Ik zocht contact met een businesscoach uit mijn netwerk. Bij haar heb ik een super inspirerend en leerzaam groepsprogramma gevolgd. Ik voel me nu klaar voor het ondernemerschap!


Anika Kamphof is loopbaancoach en geeft sollicitatietrainingen
Loopbaancoach Anika Kampshof. Foto: Loenco fotografie

Waarom komt jouw training en/of Loopbaanadvies van pas als je op zoek bent naar (ander) werk?


1. Veel mensen vinden solliciteren vervelend. Of ze zijn er gewoon niet heel goed in, waardoor een bepaalde baan of stap in hun carrière niet lukt. Ik wil mensen helpen om wél die stappen te zetten die ze graag willen zetten en -vooral- de stappen die bij hen passen. Denk hierbij aan het aanpakken van belemmerende overtuigingen en het trainen van zelfreflectie. Hiervoor krijgen ze bijvoorbeeld kritische vragen van mij en opdrachten voor zelfonderzoek. Dat is pittig... en ook plezierig. Solliciteren kan namelijk heel erg leuk zijn!


2. Veel dertigers en veertigers worstelen met hun loopbaan. Ze willen zekerheden niet opgeven maar zijn niet of niet meer gelukkig in hun werk. Ze weten niet hoe ze uit deze situatie kunnen komen. Als zo'n situatie blijft voortduren, kan dit leiden tot stress of zelfs een burn-out. Als je er op tijd bij bent en onder ogen ziet dat het niet meer gaat, is er nog heel veel mogelijk. In dat stadium geven kleine stapjes al veel verlichting.


Wat gaat er mis bij degenen die jij helpt?


Ze bewegen niet en blijven rusteloos. Ze lopen vast en ondernemen geen actie omdat ze niet weten welke of omdat ze niet durven.


Loopbaancoach Anika
Anika helpt je de juiste stappen te zetten op jouw loopbaanpad. Foto Loenco fotografie

Wat krijgen jouw klanten concreet van jou?


1. Inzicht in wie ze zijn en waar ze naar toe willen, en welke stappen zij daarin kunnen zetten op de korte en lange termijn. Ik maak hiervoor per klant een persoonlijk plan. Afhankelijk van waar hun behoefte ligt, is dit een eenvoudig schema of een uitgebreider plan.


2. Specifiek m.b.t. het solliciteren krijgen ze van mij een training waarin ik ze ga spiegelen, kritisch ondervragen en leren hoe ze zichzelf het best kunnen uitdrukken. Ook als ze te maken krijgen met gesprekspartners die hen niet liggen. Dit is echt maatwerk, ieder heeft zijn eigen valkuilen en uitdagingen.


Wat levert het op?


In eerste instantie rust. Want er is duidelijkheid over hoe het loopbaanpad er vanaf nu uit gaat zien. Degenen die de sollicitatietraining volgen, voelen zich naderhand veel zekerder over hun positie als sollicitant en gaan met vertrouwen de arbeidsmarkt op. Ze kunnen omgaan met tegenslagen en hierop reflecteren.


Wat zijn jouw beste 3 tips over solliciteren?


1. Schroom niet om mensen uit je netwerk te benaderen voor een informatief gesprek. Bijna iedereen vindt het leuk om te praten over zijn eigen werk. Zo kun je je veel beter oriënteren dan wanneer je alleen maar online vacatures bekijkt. En je krijgt meer gevoel bij een organisatie.


2. In het gesprek met de werkgever voel je soms dat het niet loopt. Bijvoorbeeld als je zelf te veel ratelt of niet overtuigend overkomt. Raak niet in een neerwaartse spiraal maar herpak jezelf. Door bijvoorbeeld te vragen: “Is dit een antwoord op je vraag?” Of: “mag ik nog even terugkomen op..?” kun je weer een positieve wending geven aan het gesprek en houd je de regie.


3. Niet de beste kandidaat krijgt de functie, maar de beste sollicitant. Helaas is dit waar. Bereid je optimaal voor om ervoor te zorgen dat jij die persoon bent!

  • Ken jezelf, weet waar je goed en minder goed in bent.

  • presenteer jezelf op een authentieke manier en wees overtuigd van jezelf,

  • wees eerlijk

  • neem ruimte in tijdens het gesprek.

Vind je dit lastig? Bel mij!


Loopbaancoach Anika Kamphof met koffie
Een bakkie met Anika kan rust brengen. Foto: Loenco fotografie

Wil jij meer weten of Anika spreken?


Voel jij de klik met Anika en wil je graag meer weten over haar diensten? Dat kan natuurlijk. Stuur een e-mail naar anikakampshof83@gmail.com, of stuur een appje naar 06-18 74 32 84 dan belt ze je terug. Meer een DM'er? Dat kan via haar Insta- of Facebookaccount.


Ken jij een andere leuke sollicitatiehulp-professional?


Ben jij op weg geholpen door iemand die je anderen zou willen aanbevelen? Laat het ons weten! En ook als je zelf een dienst aanbiedt waarmee je anderen naar hun droombaan helpt, horen we graag van je. Wie weet gaat het volgende blog dan over jou.

bottom of page