top of page

Dit willen selecteurs wel en niet zien in jouw sollicitatie

corporate recruiter Laura (Bechtle Direct B.V.) deelt haar visie


Laura de Bruijn, corporate recruiter bij Bechtle Direct B.V.
Laura de Bruijn, corporate recruiter bij Bechtle Direct B.V. Foto: Shody Careman

Solliciteren is je inleven in de andere kant. Hoe lezen de selecteurs jouw sollicitatie? Wat zien ze graag en wat liever niet (meer)? Wat is wel en niet zo heel erg belangrijk? Interessant om te weten, toch?


Daarom interviewen wij selecteurs. Zo voorzien we jou van handige inside information. Dat kan jij weer meenemen in je sollicitaties. Deze keer: Laura de Bruijn, corporate recruiter bij Bechtle Direct B.V.
Schets ons eens een beeld van jouw werk als corporate recruiter?


Samen met nog een Corporate recruiter ben ik onderdeel van het team People & Culture. Dit team is verantwoordelijk voor het boeien en binden van onze (nieuwe) medewerkers. Ons doel is het aantrekken van het de juiste nieuwe medewerkers voor de toekomst. Ik stel nieuwe vacatures op samen met de hiring managers, begeleid sollicitanten gedurende het gehele sollicitatieproces en zorg voor een zo optimaal mogelijke candidate journey.


Naast het standaard proces houd ik me voortdurend bezig met de ontwikkelingen binnen de markt en kijk wat we in de toekomst mee zouden moeten. Denk hierbij aan onderwerpen als de samenwerking met hogescholen, referral recruitment en ook initiatieven voor het aantrekken van jong talent.


Voor welke functies selecteer je de meeste kandidaten?


Wij zijn een salesgedreven organisatie, dus de meeste functies die we open hebben staan zijn deels sales gerelateerd. Denk hierbij aan vacatures voor accountmanagers, solution advisors en ook voor onze supportafdelingen. Naast deze functies houd ik me ook bezig met het zoeken naar Cloud consultants en Project- en bid managers.


Laura de Bruijn, corporate recruiter bij Bechtle deel haar sollicitatietips
Laura: 'Ik zie graag ambitie op cv's versus enkel een opsomming van de ervaring' Foto: Shody Careman

Hoeveel cv's zie jij per week?


Dat verschilt heel erg per week, maar meestal 20 tot 25 per week. Dat zijn niet alleen reacties op vacatures maar ook profielen waar ik zelf naar zoek op LinkedIn.


Schrijven de kandidaten ook brieven? En zo ja: wat valt je op en wat kan er beter?


Ongeveer in de helft van de gevallen ontvangen we ook een motivatie. Vanwege de huidige arbeidsmarkt en de krapte daarin, solliciteren veel mensen verkort. Het is dus geen vereiste. Wat opvalt is dat als we brieven ontvangen dat vaak nog in de authentieke vorm is en ze zijn ook vrij lang. Beter is het, om een korte pakkende motivatie mee te sturen die ingaat (dus geen hele A4 vol) op specifieke ervaring op de gevraagde kennis/ervaring van een vacature. Verder zien we graag een iets eigentijdsere aanspraak met “beste” in plaats van “geachte”.


Hoe trekt een kandidaat jouw aandacht (op een goede manier)?


Met een overzichtelijk cv met een korte versie van kennis en ervaring die echt laat zien waar iemands kracht en passie ligt. In een eigentijdse lay-out met een aansprekende en goede foto.


Hoe bepalend zijn de harde eisen, ongeacht de kwaliteit van de sollicitatie en blijk van motivatie?


De krapte op de arbeidsmarkt maakt dat we wel wat flexibeler zijn met wensen en eisen. De echte harde eisen veranderen niet ondanks dat iemand misschien wel een hele goede kwaliteit van cv heeft. Het kan er echter wel voor zorgen dat als de basis op orde is we toch besluiten om je uit te nodigen voor een kennismaking.Waar let jij specifiek op? wat vind jij belangrijk?


Wij selecteren vooral op het juiste Bechtle DNA, dat bestaat uit: ervaren, verbonden en ondernemend. We vinden het belangrijk dat iemand naast dat hij bepaalde gevraagde opleiding, kennis en ervaring bezit voor een rol, vooral past binnen ons bedrijf en laat zien zelfstandig, nieuwsgierig, proactief en ondernemend te zijn.


Zijn er specifieke softskills waar Bechtle op selecteert?


Bechtle zet zijn medewerkers centraal. Naast dat we mensen stimuleren en steunen om zich verder te ontwikkelen, vinden we het belangrijk dat mensen zich op hun plek en thuis voelen. Dit zien we terug in onze collega’s en laat zich vooral terugzien in gedrevenheid en een open houding, de wil om elkaar te helpen als dat nodig is, en oprechte interesse in elkaar. We werken hier samen hard en maken ook veel lol.


Wat wil je vaker op cv's terugzien?


De ambitie van mensen. Vaak is het een opsomming van alles wat een persoon gedaan heeft in het verleden. Zelf zie ik graag meer de highlights terug en een duidelijk overzicht van waar iemands kracht en passie ligt, en ook waar iemand naartoe wil werken in de toekomst.


Wat wil je het liefst nooit meer op cv's terugzien?


Lange uitschreven werkervaring per werkgever. Geef puntsgewijs de belangrijkste taken/ verantwoordelijkheden aan en vooral wat je daar echt betekend hebt. Dat scheelt jou als kandidaat heel veel werk en maakt een cv voor de lezer een stuk toegankelijker en overzichtelijker.


Vertel eens over de meest positief onderscheidende sollicitatie ooit?


Ik heb in het verleden ooit een cv van iemand ontvangen die écht buiten de kaders wist te denken. Hij had zijn cv door een tekenaar visueel laten uitwerken. Dit was 1 A4'tje met een karikatuur van zichzelf op een weg (loopbaan) met daarbij uitgetekend zijn belangrijkste werkgevers, ervaring en opgedane kennis door de jaren heen. Zó origineel, dat ik hem gelijk uitnodigde voor een gesprek!


Laura de Bruijn over wat ze wil zien in sollicitaties.
Laura: 'Ik knap af op cv's van 10 pagina's. Houd het kort en overzichtelijk.' Foto: Shody Careman

Hoeveel gesprekken voer je per week? En waar let je op tijdens een gesprek?


Gemiddeld voer ik rond de 5 á 10 gesprekken per week. Dit zijn vooral eerste screenings, telefonisch of via teams. Daarnaast zit ik ook af en toe bij fysieke sollicitatiegesprekken. In deze gesprekken ligt de nadruk op een gevoel krijgen bij de persoon en of dat matcht met onze kernwaarden.


We letten ook op een goed voorkomen en of de kandidaat is voorbereid. Heeft hij de website bekeken, zich verdiept in wat wij doen en wie we zijn als bedrijf? Daarnaast peil ik of de gevraagde kennis en ervaring inderdaad voldoende aanwezig is om verdere gesprekken in te gaan.


Welke vragen stel jij altijd?


  1. Wat sprak je zo aan bij het zien van onze vacature?

  2. Wat weet je al over Bechtle?

  3. Hoe zouden oud-collega’s jou als persoon omschrijven als ik hen zou bellen?

  4. Waar ben je goed in?

  5. Welke vaardigheden zou je nog verder willen ontwikkelen?


Wat zijn 3 belangrijkste tips voor kandidaten?


o Bereid je goed voor, bekijk de website van het bedrijf en schrijf vragen op die je wilt stellen

o Neem een actieve en open houding aan tijdens het gesprek, wees nieuwsgierig en stel actief vragen.

o Zorg dat je op tijd bent, en het liefst 5 tot 10 minuten van tevoren aanwezig.


Waar knap je direct op af?


Cv’s van tien pagina’s lang met alleen maar tekst. Houd het kort en overzichtelijk.


Hoe gaan jullie om met afwijzingen?


Afwijzingen na een gesprek doen wij altijd persoonlijk en telefonisch door de manager van de vacature die ook het gesprek voert. Hierdoor geven wij sollicitanten de kans nog diepgaander feedback en tips te vragen bij een afwijzing. Zo streven we ernaar dat ondanks dat we er niet samen uitgekomen zijn, we beiden toch met een goed gevoel uit elkaar gaan en van elkaar leren.


Hoe denk je over kandidaten die nabellen?


Dat mag altijd, maar het maakt geen cruciaal verschil. Onze sollicitanten mogen erop vertrouwen dat we zo snel als mogelijk hun sollicitatie in behandeling nemen en daarna gelijk contact met hun opnemen. Voel je je aangesproken? Hier check je de actuele vacatures van Bechtle Direct B.V.


Welke kandidaten mogen jou altijd bellen?


Kandidaten die zich herkennen in onze kernwaarden en graag hard willen werken binnen een stabiel en snel groeiend bedrijf!


Ben jij ook corporate recruiter, intercedent, headhunter of ander soort selecteur?

We zijn erg benieuwd hoe jij naar kandidaten, cv's gesprekken en sollicitaties kijkt. Wil jij jouw mening delen en werkzoekenden helpen om de kwaliteit van hun sollicitatie op te krikken? Neem dan contact met ons op, we spreken je graag!


295 views0 comments

Comments


bottom of page