top of page

Solliciteren met een videopitch: Thomas duikt in jouw kwaliteiten

Updated: Oct 4, 2023


Thomas neemt videopitches voor sollicitaties op.
Thomas Duiker van Dyve Media. Foto: David Verwer

Steeds vaker zie je bij een vacature dat de werkgever naar een videopitch bij de sollicitatie vraagt. Daar kan je stevig van in de stress schieten. Thomas Duiker van Dyve Media is een videopitch-pro en vertelt er meer over in dit blog. Want ook als het niet gevraagd wordt, is een videopitch of sollicitatievideo een mooie kans om je te onderscheiden van alle andere kandidaten (die alleen schriftelijk solliciteren). Lees in dit blog hoe Thomas dit aanpakt en wat zijn beste tips zijn.Hoe help jij als filmmaker mensen succesvoller te solliciteren?


Ik help mensen met het maken van een sterke videopitch zodat zij zichzelf zelfverzekerd kunnen aanprijzen op de arbeidsmarkt.


Vertel er eens wat meer over, waarom en hoe begon het?


Toen ik zelf nog solliciteerde, ontdekte ik dat recruiters vaak helemaal niet geïnteresseerd waren in mijn portfolio of diploma. Ze wilden vooral weten of ik in hun team paste. Het ging meer om de klik. Ik ben toen gaan spelen met een uitspraak die ik mijn oom heb horen zeggen. Hij zei "Je moet jezelf als bedrijf zien" en van daaruit ben ik toen gaan bouwen.


Ik stelde een vragenlijst op die je laat nadenken over jouw eigen persoonlijkheid; jouw karakter, jouw ervaring, jouw vaardigheden en ook jouw wensen. Wanneer ben jij écht op je plekkie? Ik keerde het sollicitatieproces in feite om. Jij moet niet smeken om die baan. Laat die werkgever maar eens smeken om jouw kwaliteiten.


Als we de pitch helder hebben, bied ik de mogelijkheid deze op te nemen op video. Hierbij coach ik mensen zodat ze zich op hun gemak voelen en zij op een natuurlijke manier een eerste indruk kunnen maken. Ik krijg vaak terug van mensen dat ik veel rust uitstraal en dat het achteraf eigenlijk helemaal niet zo eng was als ze gedacht hadden.


"Jij moet je op je gemak voelen tijdens de opname van de videopitch." aldus Thomas. Foto: Thomas Duiker

Waarom is een videopitch belangrijk in het kader van solliciteren en/of werk vinden?


Videopitches zijn in Nederland nog best wel een taboe. De meeste Nederlanders zijn er te nuchter voor of vinden het gewoon een beetje eng. En dat snap ik heel goed. Er is een reden dat ik liever achter de camera sta dan ervoor. Maar hierdoor kun je wel lekker opvallen. Als al jouw concurrenten nog steeds brieven schrijven, steekt een video mooi boven het maaiveld uit. Zeker als die video er gelikt uitziet.


Wat gaat er mis bij degenen die jij helpt?


Mensen zien hun eigen waarde te weinig in. Al hun ervaringen, vaardigheden en kwaliteiten zijn in hun eigen ogen vanzelfsprekend. Ze kunnen niet meer goed inschatten hoe veel belang een werkgever hierbij kan hebben. Ik laat mensen weer trots zijn op zichzelf. Zodat ze weer lekker in hun vel zitten en weten wat ze de arbeidsmarkt te bieden hebben. En ook wat ze zélf eigenlijk zoeken in hun ideale werkomgeving.


Als iemand een videopitch met jou wil opnemen, Wat krijgen ze dan concreet van jou?


Mensen krijgen na de intake een vragenlijst om in te vullen. Met deze voorbereiding ontstaat een ruwe pitch die we samen kunnen polijsten. Tijdens het opnemen van de pitch op video, begeleid ik de mensen. Ik zorg dat ze zich veilig en trots voelen. Zo leggen we een sterke eerste indruk vast.


Het is niet zozeer een sollicitatievideo voor 1 specifieke vacature, maar meer een presentatie van hun hele persoon die bij elke sollicitatie van pas komt. Zeker in deze tijden veel waardevoller dan bijvoorbeeld een ongemakkelijke kennismaking via Zoom. En ik kan met trots zeggen, dat ik regelmatig berichten krijg van klanten die met de video aangenomen werden op een mooie baan!


"Mensen zien hun eigen waarde te weinig in. Ik laat mensen weer trots zijn op zichzelf."


Wat levert een videopitch van jou op?


Je krijgt meer zelfkennis en eigenwaarde en een manier om jezelf te presenteren. Zo kom je in een werkomgeving terecht waarin je helemaal jezelf kan zijn en 100% kan shinen.


Wat is jouw beste tip over solliciteren met een videopitch?

Ik heb een tip over solliciteren in het algemeen. Probeer ook eens om te denken. Denk niet: "Ik hoop dat ik goed genoeg ben voor deze baan", maar kijk eens of die baan wel goed genoeg is voor jou. Kom jij daar wel helemaal tot je recht? En wil jij wel met deze mensen samenwerken?


Klaar om jouw videopitch te rocken? (Stockfoto ter illustratie van Shutterstock)

Meer weten over het opnemen van een videopitch met Thomas?


Lijkt zo'n videopitch je een goede manier om vaker aan tafel te zitten bij topwerkgevers? Of heb je een goede profielfoto nodig voor je cv of LinkedIn? Ook dat kan Thomas voor je regelen. Als het je wat lijkt, neem dan contact met hem op. Hier vind je de website van Dyve Media.


Maak jij óók zoiets gaafs waarmee je sollicitanten helpt om bij de beste werkgevers op gesprek te komen?


Denk jij nu: Hé ik doe ook zoiets! Ik pimp cv's, ik schrijf sollicitatiebrieven of train sollicitanten om een verpletterende eerste indruk te maken? Of help jij zoekenden een richting te kiezen? Of iets anders dat hiermee te maken heeft? Laat het ons vooral weten. Want, zoals de naam van dit platform misschien al doet vermoeden, wij delen hier ALLES wat werkzoekenden en sollicitanten helpt om DIE BAAN te vinden. Tot snel?Comments


bottom of page